Vádemelés három ózdi uzsorás ellen

2012.08.06. 11:58
Vádemelést javasol három ózdi férfi ellen a helyi rendőrkapitányság az illetékes ügyészségnek, mindhármukat uzsora- és más bűncselekménnyel gyanúsítják – közölte Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A három ózdi gyanúsított – köztük apa és fia – haszonszerzés céljából rendszeresen, különböző mértékű kamatra adott kölcsönt több rászorulónak. Az adósságspirálba került embereket a havonta felhalmozódó összegek a nélkülözés és a kiszolgáltatottság, illetve az uzsorások fogságába kergette.

A "családi vállalkozás" tagjai életveszélyesen megfenyegették azt, aki nem tudott fizetni, illetve aki nem mutatott fizetési hajlandóságot. A szóvivő hozzátette: a tettesek a segélynapokon jelentek meg az adósoknál, hogy elvegyék sokszor egész havi jövedelmüket. Olyan is előfordult, hogy amikor a sértett már végképp nem tudott fizetni, akkor a fenyegetések hatására a házát az uzsorásokra íratta.

A három gyanúsítottat a bíróság még tavaly márciusban előzetes letartóztatásba helyezte. A nyomozást a napokban zárta le a rendőrség, és vádemelési javaslattal küldi meg az iratokat az illetékes ügyészségnek.