Tizenkétezres lábtámaszokra is jutott közpénz

2012.08.07. 08:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn számot adott arról, mennyit költöttek bútorra az utóbbi hónapokban a tárca háttérintézményei. A parlament honlapján hétfőn megjelent írásos kimutatás előzménye Józsa István MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdése volt. Józsa már tavaly karácsonykor is futott egy kört a minisztériumoknál közpénz-felhasználásra vonatkozó kérdésekkel. Júliusban újra szétküldte a kérdéseit az összes miniszternek, többek közt arra volt kíváncsi, hogy megy a takarékos gazdálkodás a bútorbeszerzéseknél.

A hétfőn közzétett kimutatás szerint a Matolcsy tárcája által irányított, felügyelt háttérintézmények összesen 349 917 631 forintot költöttek bútorra idén január 10-e óta.

A legtöbb holmira a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak volt szüksége. Ők először március 30-án kötöttek szerződést 7030 darab "különféle kisértékű bútor" beszerzésére 279,7 millió forintért, majd június 13-án vettek még 879 darab "különféle kisértékű bútort" további 40,4 millióért.

A Magyar Államkincstár májusban vett irodabútort 27,4 millió forintért. A táblázat itt nem részletezi, hogy pontosan milyen bútorokról van szó. A Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál viszont feltüntették, milyen tárgyakat vettek összesen több mint 2 millió forintért. A táblázat szerint gyakran támadt szükségük állófogasra. Január 18 és április 4 között összesen hét alkalommal kötöttek szerződést állófogas vásárlására, egyszerre mindig csak egy darabra, alkalmaként 9 900 forintért. A külgazdasági hivatal vett még két darab étkezőszettet négy székkel 99 800 forintért, széket, íróasztalt és konténert 173 884 forintért, száz darab tárgyalószéket 1 554 480 forintért, valamint két darab újságtartó szekrényt 163 843 forintért.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a többi háttérintézményhez képest keveset költött, összesen 277 575 forintot. Ezt a pénzt két tétel vitte el, mindkettőre június 27-én kötöttek szerződést. Az egyik tétel egyetlen magastámlás forgószék, amely 98 010 forintba került. A maradék 179 565 forint tizenöt darab Twin active fajtájú lábtámaszra ment el, vagyis 11971 forintot adtak a lábtámasz darabjáért.

A kimutatás szerint csak egy, a minisztérium vagyonkezelésben lévő gazdasági társaság költött mostanában bútorra: az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Összesen 4 345 897 forintot fizettek ki 107 darab székért, 10 darab asztalért, valamint 11 darab szekrényért, polcért és konténerért.

Maga a minisztérium nem kötött bútorbeszerzésre vonatkozó szerződést. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem került az irodákba egy-egy új szék vagy asztal. A minisztérium irodai berendezéssel, bútorral való ellátásról nem saját maga, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság gondoskodik.

Ahogy a Józsának adott válaszában Matolcsy is felemlegette, egy 2012 februári kormányhatározat (a hiánycél biztosításához szükséges intézkedésekről szóló) tilamat rendelt el "az intézményi beruházás keretében történő" bútorbeszerzésekre. Csakhogy a tilalom alól vannak kivételek. Matolcsy válaszában elmagyarázta, hogy az nem vonatkozik az államháztartási körön kívüli gazdálkodó szervezetek és a fejezet vagyonkezelésében levő gazdasági társaságok beszerzéseire, valamint olyan eszközök beszerzésére, amelyeket a költségvetési szerv a hatályos számviteli szabályok előírásai alapján, összhangban az intézmény számviteli politikájával kis értékű tárgyi eszköznek minősít.