Önként jelentkezett, mégis letartóztatták

2012.08.09. 12:20
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság, mert szerintük a Tatabányai Törvényszék indokolatlanul rendelte el egy kamionsofőr előzetes letartóztatását. A büntetlen előéletű férfit egy 11 millió forint értékű illatosító szállítmány ellopásával gyanúsítják.

Az 50 éves kamionsofőr 2011-ben Tatabányáról egy Budapest-környéki depóba vitt egy szállítmányt, amiről úgy tudta, onnan egy másik sofőr viszi majd tovább külföldre. Később a leszállított áru eltűnt a depóból, és a rendőrség nyomozni kezdett. A Helsinki Bizottság szerint a sofőr szerencsétlensége az volt, hogy amikor Tatabányán felvette a szállítmányt, régi típusú személyi igazolványából a kapus rosszul írta ki az adatokat: a nevében két betűt írt el, a személyi igazolvány számában pedig az S betű helyett E-t rögzített. A rendőrség feltételezése szerint a sofőr maga diktálta be rosszul az adatait, hogy utóbb azonosíthatatlan legyen.

A rendőrség egy évnyi nyomozás után – anélkül, hogy megpróbálták volna postai úton beidézni a férfit –, idén június 1-jén hajnalban felkeresték a bejelentett lakcímén, de a férfi aznap épp munka miatt külföldön volt, és csak június 7-én érkezett haza. A sofőr miután megtudta, hogy keresik, másnap reggel önként bement a rendőrségre, hogy tisztázza magát. Részletes vallomást tett, bemutatta az üggyel kapcsolatos iratait, köztük a szállításra vonatkozó szerződését, megmutatta a depót, ahová az árut vitte.

Az ügyészég az önkéntes jelentkezés és a nyomozókkal való együttműködés ellenére szökésveszély és az eljárás meghiúsításának kockázata miatt kezdeményezte a kamionsofőr letartóztatását, amit a Tatabányai Városi Bíróság el is rendelt.

Illatosító 11 millióért

A Tatabányai Rendőrkapitányság azzal gyanúsítja a férfit, hogy magát más néven és más személyi igazolvány számmal igazolta, ezután a németországi célállomás helyett ismeretlen helyre vitte a kamionon lévő, mintegy 11 millió forint értékű illatosítókat. (A lefoglalás után a szállítmányból mintegy 600 ezer forintnyi illatosító került elő.) Mindezek alapján a nyomozó hatóság jelentős kárt okozó csalás bűntettének elkövetésével gyanúsítják a sofőrt.

A Helsinki Bizottság ügyvédje a férfi védelmében hiába érvelt azzal, hogy a rendőrségen önként jelentkező, közel 50 éves sofőr büntetlen előéletű, 40 éve ugyanazon a lakcímen él szüleivel és beteg testvérével, és nem azért volt külföldön, hogy meneküljön, hanem mert a munkája szólította oda. A bíróság ezeket figyelmen kívül hagyta.

A Tatabányai Városi Bíróság az Index megkeresésére cáfolta, hogy a férfi védője által előadottakat figyelmen kívül hagyták volna az előzetes letartóztatáskor. Mint elmondták, a gyanúsítottak és tanúk ellentmondó vallomásaival indokolta a férfi előzetesbe helyezését.  „A bűncselekmény elkövetési módja miatt megalapozottan lehet arra következtetni, hogy ha a terhelt szabadlábra kerülne, a további büntető eljárás alól magát kivonná, a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné. A védő által előadottakkal szemben sem látott lehetőséget a bíróság a lakhely elhagyási tilalom, vagy házi őrizet alkalmazására” – tették hozzá.

A férfi több mint két hónapja van előzetes letartóztatásban. A bíróság megalapozatlan döntése miatt naponta 23 órát tölt egy 14 négyzetméteres zárkában akár tizenkettedmagával, elviselhetetlen melegben – áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Arra a kérdésre, hogy a sofőr valóban 23 órát tölt egy túlzsúfolt zárkában, nem kaptunk választ a bíróságtól, ugyanis a fogvatartottak elhelyezése a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának hatáskörébe tartozik, tették hozzá.

A Helsinki Bizottság mint megjegyezte, a Tatabányai Városi Bíróság és a Tatabányai Törvényszék nem először sérti meg az előzetes letartóztatással kapcsolatos jogszabályokat. 2011 őszén 5 ezer euró kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság a Helsinki Bizottság 83 éves ügyfelének, akit kórházból szállítottak előzetes letartóztatásba egy jogellenes határozat alapján.

Csótányok a kenyérben

Embertelenek és megalázók a körülmények a szolnoki és a pécsi börtönben: Szolnokon nincs ajtaja a mellékhelyiségeknek, és hemzsegnek a csótányok, Pécsett pedig zsúfoltak a zárkák – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

A szolnoki börtön egy fogvatartottja panaszolta az ombudsmannak, hogy a zárkában lévő WC-nek nincs ajtaja, hemzsegnek a csótányok, még a reggelire kapott kenyerébe is belemásznak. A megyei főügyészség megállapította, hogy a szolnoki intézetben nem elegendő az évi két rovarirtás és csótánycsapdák kihelyezése, ezért a rovarirtás gyakoribb elvégzését írta elő – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Emlékeztettek, a börtön parancsnoka kártevőcsapdákat vásárolt, és engedélyezte, hogy a fogvatartottak is vehessenek ilyeneket. Ez utóbbi intézkedéssel kapcsolatban az Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály értelmében az intézetnek kell gondoskodnia a kártevők elleni védekezésről, az irtás költségeit pedig még részben sem háríthatta volna át a fogvatartottakra.

Szolnokon és a pécsi börtönben is problémát jelent a zsúfoltság és létszámhiány: a nagy létszámú, kis alapterületű zárkákban óhatatlanul előfordulnak konfliktusok, a bezártság önmagában is frusztrációt okoz, feszültségeket kelt. Ráadásul a fogvatartottak létszámához képest kevés a nevelő – vélekedtek.

Kitértek arra is, hogy a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben háromemeletes ágyon, zsúfolt zárkában is élnek, viszont kevés a személyzet. Az ombudsman szerint az elítéltek ilyen elhelyezése embertelen, megalázó bánásmódot, illetve büntetést jelent. A bővítésre vannak ugyan kész tervek, de nincs pénz, mert a 11 új zárka kialakítására szánt összeget az országos parancsnokság zárolta. (MTI)