Trianon szó szerinti revízióját sürgette a fideszes

2012.08.15. 14:59
Nem úszhatja meg a világ, hogy szembenézzen az egyik legnagyobb hatású békediktátum, Trianon következményeivel – erről beszélt Kőszegi Zoltán fideszes parlamenti képviselő egy erdélyi ifjúsági tábor előadójaként. Köszegi kijelentéseit a román belügyminiszter is kifogásolta, a Fidesz pedig magánvéleménynek minősítette. A képviselő az Indexnek azt mondta, ő nem határmódosításról, hanem az egykori döntés következményeinek vizsgálatáról beszélt.

A revízió elkerülhetetlen, a trianoni döntés szó szerinti értelembe vett vizsgálatát kell elvégezni, azt, hogy igazságos volt-e, vagy sem, hiszen az egyik legnagyobb hatású békediktátumról van szó, amely még ma is érezteti hatását, mondta az Indexnek Kőszegi Zoltán.

A Fidesz parlamenti képviselője Borzonton a nemzetpolitikai műhelyként és fesztiválként működő EMI-tábor meghívottjaként Balczó Zoltán jobbikos képviselő társaságában beszélt az Erdélyt érintő kérdésekről. Köszegi elmondta, hogy „Nemzetpolitika a két választás között” című előadásában érintette az autonómia ügyét, és többek között Böjte Csabát idézve felvetette: szívországgá kellene válnunk. Az előadás után egy hozzászóló tett fel neki Trianonnal kapcsolatban kérdéseket, és erre válaszolva fejtette ki: továbbra is szükség van arra, hogy európai fórumokon is átbeszéljék az Erdély elcsatolását hozó I. világháborút lezáró döntést.

Köszegi hozzátette, hogy miután a hozzászóló a Jobbik politikáját dicsérte, azt is szükségesnek tartotta részletezni, hogy a Fidesz az elmúlt években milyen gazdaságpolitikai utat járt be. A képviselő szerint ugyanis az ország megerősödése is alapfeltétele annak, hogy a nemzetközi porondon komolyan vegyék, és felvethesse a kérdést.

Köszeg elmondta, hogy az előadásában nem a határok módosítására gondolt a revízió emlegetésével. Elárulta ugyanakkor, hogy a határkérdésről van egy „saját bejáratú véleménye”. Szerinte Erdélynek az lenne a legjobb, ha sok nemzetiségével önálló független kis állammá válna, ami véget vethetne a románok és magyarok közti régi vitának.

A Krónika című erdélyi lapot idéző Népszabadság szerint a helyszínen az hangzott el, ha a Fidesz tovább tud erősödni, és Magyarországot gazdasági és más tekintetben is sikerül erős országgá tenni, akkor hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdéseit, ami Kőszegi meglátása szerint ez akár már nyolc év múlva megtörténhet.

A képviselő leszögezte, nem a Fidesz képviseletében utazott ki a székelyföldi táborba, hanem a Nemzeti Összetartozás Bizottság és az Autonómia Bizottság tagjaként kapott meghívást a szervezőktől.

Az időközben a román kormányzat által is kifogásolt megszólalásokra a Fidesz is reagált. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője szerint Kőszegi Zoltán „feltehetően nem alaposan átgondolt magánvéleményének adott hangot" a székelyföldi EMI-táborban.

„A képviselő által mondottak nem tükrözik a magyar kormány álláspontját. A kormány valamennyi nemzetközi jogi kötelezettségét és szerződését betartja” – olvasható a Külügyminisztérium szerda délutáni közleményében. A Külügy szerint a határon túli magyarság jövőjét leginkább az érintettek által kidolgozott és a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló autonómia-koncepciók megvalósulása biztosíthatja.