Tüntetőktől féltik Orbán otthonát

2012.08.16. 17:02

A szokásosnál jobban odafigyel mostanában a Terrorelhárítási Központ (TEK) Orbán Viktor miniszterelnök otthonának környékére. A TEK honlapján a múlt héten tették közzé azt az úgynevezett személy-és létesítménybiztosítási intézkedést, amely a XII. kerületi Cinege út 5. lakóinak biztonságát igyekszik garantálni augusztus 10-től “a szükséges ideig”, de legfeljebb október 10-ig.

Hajdu János dandárparancsnok, a TEK vezetője a dokumentum szerint ugyan a Cinege út egy bizonyos részének a lezárását rendelte el, de tényleges lezárás a gyakorlatban ilyen esetekben nem szokott lenni. “Nem lesz kordon, sem szalag, sem látható egységek, esetenként azonban egyenruhás rendőrök fogják segíteni a közlekedést az esetleges fennakadásokat megszüntetve, az utcában lakók érdekeit, hazajutását támogatva” – írta az Index érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.


Tüntetőktől féltik Orbán otthonát nagyobb térképen való megjelenítése

A TEK augusztus 8-i keltezésű főigazgatói intézkedése szerint egyébként a szóban forgó terület a Cinege útnak Kútvölgyi út és Béla Király út közé eső része, ideértve a Csipke utca és a Cinege út kereszteződését is. Hajdu János a területlezárás elrendelése mellett felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy "az intézkedést további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki".

A TEK-es intézkedéshez tartozik indoklás, de abban csupán annyi szerepel, hogy a fenti időszakban a Cinege út 5. szám alatti épületben védett személy tartózkodik, és az intézkedés "a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása" érdekében indokolt.

Orbán Viktor a családjával évek óta itt él a Cinege úton, a környékre mégsem rendelnek el mindig ilyen biztonsági intézkedést. Legutóbb december 23. és február 2. között volt ilyenre példa. Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét és a TEK-et is arról, miért látta most a dandártábornok szükségét a szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedéseknek. Havasi Bertalan a TEK-től kapott tájékoztatásra hivatkozva azt válaszolta: “a megjelölt időszakra vonatkozóan rendőrségi bejelentés alapján demonstrációra kerülhet sor”, ezért hozta meg az intézkedést a TEK főigazgatója. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nemcsak a tervezett demonstráció, hanem “a miniszterelnök általános veszélyeztetettsége együttesen” indokolja a szigorítást.

A BRFK Kommunikációs Osztályától megtudtuk, hogy az adott időszakban a Cinege út közelébe egy magánszemély jelentett be egy, "a gyülekezési törvényi hatálya alá eső rendezvényt", mégpedig a Csipke utcába, augusztus 22-re. Ahogy azt az Index megtudta, ez a rendezvény valójában a Szolidaritás Mozgalom Ifjúsági Tagozata által szervezett hmobot takarja.

A TEK-es hivatalos dokumentum indoklásának sablonszövege is beszél általánosságban a gyülekezési jogról. "Az elrendelt területlezárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll" - szerepel benne.