A Jobbik nyugatra tör

2012.08.17. 08:02
Devecser, Gógánfa, Várpalota, Veszprém: látványosan nyomulni kezdett a Jobbik a hazai pályának kevéssé mondható Nyugat-Magyarországon, ahol egymást érik a párt akciói. A veszprémi elnök szerint ez a helyiek szorgalmának eredménye, de az is biztos, hogy az új választási rendszer is éppen erre kényszeríti őket.

Húsz-harminc ember gyülekezett a várral szemben rendezett lakossági fórumon Várpalotán, szerda délután. A rendezvényt a helyi Jobbik hívta össze, célja pedig a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület várpalotai szervezetének megalapítása volt. A gyűlésén a Jobbik két országgyűlési képviselője, Ferenczi Gábor és Kepli Lajos is részt vett, a Szebb Jövőért vezetői pedig várták a csatlakozókat az esemény után. A képviselők arról beszéltek, hogy a közbiztonság helyreállításáért szükség van az emberek önszerveződésére, mert rend csak akkor lesz, ha a Jobbik kerül kormányra.

Nyugati hadművelet

Bár a részvétel nem volt túl nagy - a szervezők szerint azért, mert nem sikerült elég széles körben meghirdetni -, a gyűlés mégis egyértelműen beleillik a párt mostani irányvonalába. Nyugat-Magyarországon, azon belül is főleg Veszprém megyében látványosan erősítettek ezen a nyáron.

Augusztus ötödikén ezren vettek részt a Devecseren rendezett demonstráción, amelyet szintén a Jobbik szervezett. A tüntetés előzménye egy helyi magyar család és helyi cigányok közötti verekedés volt.

A devecseri minta

A devecseri demonstráción a Jobbikon és a hozzá kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületen kívül több más egyenruhás szervezet, így a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye is részt vett. A halálbüntetést követelő tüntetők végigvonultak a cigányok lakta utcákon “Igenis van cigánybűnözés” és "Cigányok! Cigányok!" skandálással.

Megdobálták egy cigány család házát is, aminek udvarán egy betondarabbal eltalálták az LMP helyszínen lévő aktivistája. Megsérült Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is, akit, mint később kiderült, éppen egy tüntető talált fejbe véletlenül egy kővel.

Ferenczi szerint - akinek arcán azóta is látszanak a sérülés nyomai - ezzel együtt is sikeres volt a devecseri akció, és csak pozitív visszajelzéseket kapott azóta. Így mintának is szolgálhat további hasonló demonstrációkhoz a térségben.

Elvitték a főkolomposokat

Az egyik lehetséges következő helyszín a szintén Veszprém megyei, 770 lakosú Gógánfa lehet. A településen húsz fős tagságú Jobbik-alapszervezet működik, akik augusztus végére lakossági fórumot szerveznek a közbiztonságról.

Az ügy előzménye, hogy a nyári szünetben a helyiek szerint megszaporodtak a betörések, rongálások és utcai atrocitások, melyeket egy cigány kiskorúakból álló csoport követett el. A polgármestertől megtudtuk, egy 9 és 13 éves fiúkból álló testvérpárt el is vitt a gyámhatóság - őket tartották a banda főkolomposainak.

A jobbikosok szerint azonban nemcsak két gyerekről, hanem sokkal többről van szó, a probléma pedig ezzel nem oldódott meg. Magyar Péter, a helyi szervezet vezetője szerint bár a helyzet nem olyan rossz, mint Devecserben, a devecserihez hasonló tüntetést szerveznek, ha a lakossági fórum után nem javul érezhetően a helyzet. Lánya, Magyar Anett, aki szintén a szervezet tagja, már fel is vette a kapcsolatot a Nemzeti Gárda nevű szervezettel. Azt mondják, Vona Gábor pártelnökkel is beszéltek, aki megígérte, hogy elmegy a demonstrációra.

A helyiek szorgalma

A devecseri, várpalotai és gógánfai mozgolódás mellett volt még egy nagyobb akció nyáron a megyében, júniusban a tapolcai kórházért demonstrált a párt. És ezzel nincs vége, szeptemberben Vona Gábor és Morvai Krisztina részvételével Veszprémben rendezik a Magyar Élet Menete nevű felvonulást (márciusban Budapesten rendeztek hasonló címmel), és Veszprémben lesz a párt frakcióülése is az őszi parlamenti szezon kezdte előtt.

Ferenczi szerint a nyugati erősítés a helyi szervezet szorgalmának eredménye, és bár a pártvezetés támogatja őket, nincs tudatos tendencia a párt részéről. Szerinte azért van több akció a térségben, mert romlik a közbiztonság, és egyre több helyre hívják őket.

Nem ez a hazai pálya

A 2010-es országgyűlési választáson Veszprém megyében a Jobbik 14,66 százalékot szerzett a területi listán, ezzel harmadik lett a Fidesz és az MSZP mögött. A térség megyéi közül ez jobb volt, mint a vasi (12,09), a somogyi (14,23), a komáromi (13,75) és a győr-moson-soproni (12,52) eredmény, de elmaradt a Fejér megyeitől (16,2) és Zalától, ahol 16,91 százalékkal a Jobbik a második helyen végzett az MSZP előtt. A legjobb eredmény akkor a borsodi 27,2 százalék volt.

A másik vég

A nyugati nyomulás azonban két szempontból is logikus fejleménynek tűnik a párt szempontjából.

Egyrészt a párt fontos bázisát jelentő Északkelet-Magyarországon az utóbbi időben a belső konfliktusokról szóltak a hírek a Jobbik körül. A borsodi alapszervezet feloszlatta önmagát, a térség egyik meghatározó politikusát, Endréssik Zsoltot kizárták a pártból, mert belső információkat adott ki a sajtónak. Távozott a nála is meghatározóbb Szegedi Csanád, akit azért szólítottak fel a párton belül lemondásra, mert nem mondott igazat zsidó származásáról.

Tiszavasváriban, a legnagyobb jobbikos polgármester irányította városban a képviselőtestület feloszlatta önmagát, és még helyi jobbikosok is szembefordultak Fülöp Erik városvezetővel. Pedig nemrégiben még a Jobbik mintavárosának nevezték a települést a pártban. Ebben a térségben tehát egyelőre inkább önmagát kell megerősítenie a pártnak, kevésbé tud a látványos akciókkal foglalkozni.

Nem elég egy régió

A másik ok, hogy az új választási rendszer is terjeszkedésre kényszeríti a pártokat, vagyis még ha minden rendben is lenne Borsodban, akkor sem elégedhetnének meg a regionális támogatottsággal. Az új rendszerben - ahogy a Haza és haladás alapítvány tanulmánya megállapította - egy pártnak mindenképp arra kell törekednie, hogy kiegyenlített legyen a támogatottsága országszerte, mert a listás, illetve töredékszavazatok megszerzése nélkül kisebb mandátumarányt szerezhetnek csak, hiába erősek egy-egy térségben.