Felgyújtották az Electro World tulajdonosának villáját

2012.08.17. 14:06
Több százmilliós kár keletkezett Nagy Károly András, az Electro World tulajdonosának felgyújtott házában. A tulajdonos azt mondja, nincsenek haragosai, de a cég története viharos.

Szakértői vélemények szerint szándékosan gyújtották fel Nagy Károly András, az Electro World tulajdonosának családi házát - írja a Hír 24.

Százmilliós kár

A 1500 négyzetméteres házban a portál szerint csütörtökön többen is dolgoztak: festettek, mázoltak a szakemberek, a munkát a tulajdonos unokatestvére felügyelte. A vidéken nyaraló Nagy Károly Andrást csak késő este ért haza. Több százmilliós kár keletkezett, de az épület és a berendezések is biztosítva voltak.

Az udvarban helyszínelnek a tűzoltók és rendőrök helyszínelnek, a nyomozók a környék lakóit és a munkásokat is meghallgatják, tanúkat keresnek.

A Hír24 információja szerint Nagy Károly András a rendőröknek azt mondta, nincsenek haragosai, fenyegető üzeneteket nem kapott.

Adósságok és számlagyár

Az Electro Worldöt 2001-ben brit tulajdonosok alapították, akik a folyamatosan veszteséges céget 2009-ben egy euróért adták el a Délkelet-Európában piacvezető TechnomarketDomo Holdingnak. A cég árbevétele akkor évi 20 milliárd forint volt, akkortól – részben a 2008 végén kirobbant gazdasági válság miatt – folyamatosan csökkent, 2010-ben már épp csak elérte a 10 milliárdot. A cég mélyrepülése 2010 őszén vált látványossá, amikor bezárt a dunakeszi üzlete, és kiderült, hogy csak ott több tízmilliós lejárt adóssága van.

Az ekkorra csoporttá átalakított EW anyavállalatát 2011 januárjától akarták felszámolni, tavaly februárban ésmárciusban újabb boltjai zártak be, a cég tavaly március végén csődvédelmet kért (végül őszre bedőlt). Tavaly nyáron adócsalás gyanúja miatt házkutatást tartottak náluk, 15 milliárdos számlagyárral hozták kapcsolatba a vállalatot, amelyet augusztusban tettek ki székhelyéről, az Alléból. A társaság szerepelt az adóhivatal feketelistáján is.

Felszámolás és csőd

A vállalatcsoport vezetésében Nagy Károly András 2010 augusztusában jelent meg, és a 2011 októberében kezdődött felszámolásig az aláírásra jogosultak között szerepelt. Az Opten Cégtárának adatai szerint összesen 25 magyarországi vállalkozásban volt vagy van tulajdonosi részesedése vagy vezető tisztségviselői megbízatása, ezek közül 11 van felszámolás vagy csődeljárás alatt, és 10-ről van további regisztrált negatív információ.