Két pártra szakadt a Testnevelési a dékán magyarázkodása miatt

2012.08.17. 15:13
Egymásnak esetek az Semmelweis Egyetem Sporttudományi karának oktatói a diplomázás előtt álló hallgatók jegyeit önhatalmúlag pótló dékán, Tóth Miklós magyarázkodása miatt. A kar belső levelezőlistáján kibontakozott vitában volt, aki nevetségesnek és szakmai felkészületlenséget sugárzónak bélyegezte a felfüggesztett vezető érvelését, és volt, aki szerint teljesen jogszerű volt a diákok, köztük Lasztovicza Jenő fideszes képviselő fia diplomához juttatása. A dékán támogatói szerint egyértelmű, hogy az általa megkezdett belső vizsgálatok miatt akarták megbuktatni Tóthot.

Rajtunk fog röhögni az egész világ – írta Tóth Miklós felfüggesztett dékánnak a Semmelweis Egyetemhez tartozó Sporttudományi kar egyik oktatója.

Tóth korábbi körlevele, amelyben a kar belső listáján próbálta elmagyarázni, hogy miért írt be három végzős diáknak önhatalmúlag hiányzó jegyeket, hogy azok megkaphassák diplomájukat, nagy vitát váltott ki intézményen belül is. A dékán rendőrség által is vizsgált beavatkozásáról azt állította, hogy jogos méltányossági döntésen alapult, mert a két év után levelező szakra váltó diákok nappalis tanulmányaik idején „jelentősen nagyobb óraszámot hallgattak, mint ami a levelező tagozaton ezekből a tárgyakból elő volt írva".

Egy, a dékán érvelését névtelenül kritizáló oktató szerint az intézmény nevetség tárgya lehet, ha a vezetője „azon indokok alapján fogad el tárgyakat, illetve ad vizsgajegyeket, hogy „valakik rendszeresen jártak atlétikaedzésre”.

„Ön arra hivatkozva gyakorol méltányosságot, hogy a nappali tagozat levelezőhöz képest magasabb óraszámai miatt teljesítettnek ítéli a tárgyat. Ha ezt komolyan gondolja, mi lesz itt ősztől? A nappalis hallgatók benéznek év elején 3-4 órára, majd amikor megtagadjuk az aláírást, arra hivatkoznak, hogy így is többet teljesítettek, mint a levelezősök? Dékán úr! Megbocsásson tiszteletlenségemért, de ajánlom figyelmébe a karunk tanulmányi és vizsgaszabályzatát, amit Ön szignált saját aláírásával, hogy a dokumentum súlya szerint betartandó legyen minden egyetemi polgár számára. Ki kell jelentsem, levelének ez a része szakmailag felkészületlenséget sugárzó, egy dékánhoz méltatlan!” – áll a levélben, amelynek írója azt is kétségbe vonta, hogy a dékán védekezésében szereplő, az intézmény más területeit érintő vizsgálatok valóban folynak-e a karon.

Érdekes módon a munkahelyét féltő, ezért levelét név nélkül körbeküldő oktató véleménye megmozgatta a tanárok dékán-párti csoportját. Az írásra maga Tóth Miklós is reagált. A karra felfüggesztése után is visszajáró dékán e-mailjében dokumentumokkal is bizonyította, nem a levegőbe beszélt, amikor bejelentette, hogy az egyetem Stratégiai és Nemzetközi főigazgatója a karon lezajlott vizsgálat alapján külsős auditot kezdeményezett gazdálkodási ügyekben.

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék egyik női dolgozója amellett, hogy jogosnak minősítette a jegyek beírását, hosszan elemezte, hogy miként vezethettek a belső harcok a dékán – szintén névtelen – feljelentéséig. „A jelenlegi vezetés nagy ambícióval kezdte el munkáját. Ők komolyan vették azt, hogy csak úgy mint a sportban, a befektetett munka hozhat csak eredményt. Munkájuk során azonban súlyos gazdasági és tanulmányi visszaélésekre bukkantak. Ezek egy része azonnali intézkedést, más része pedig belső vizsgálatot eredményezett. Ha ezek nem történnek meg, véleményem szerint a Kar rövid időn belül szomorú véget ért volna. Azok viszont, akik valamilyen módon érintettek lehetnek, mindent elkövettek és elkövetnek azért, hogy a vizsgálatok ne folyhassanak, és főleg ne zárulhassanak le. Ennek eredménye ez a dékánbuktató akció, amelyben nem csak a dékán, hanem a visszaéléseket feltáró vezetők, a gazdasági vezető és a tanulmányi vezető is célponttá váltak. Minden befolyásukat és kapcsolatukat (média is) bevetették annak érdekében, hogy Dékán buktatásuk a fentiek okán sikerüljön. Nem érdekelte őket az sem, hogy a Kart is teljesen lejáratják, meghurcolják, annyira fontos és létkérdés számukra a vizsgálatok leállítása.”

A felfüggesztett dékánt támogató levélíró szerint a botrány elhúzódásában az egyetem is szerepet játszott. A kar vezetése számára ugyanis elrendelték a nyilatkozattételi tilalmat, ezért sem cáfolni, sem védekezni nincs módjuk, az egyetem pedig elkezdett egy belső vizsgálatot, amelyet nem fejezett be arra hivatkozva, hogy a BRFK is nyomoz, de ennek ellenére felfüggesztette a dékánt és a sportszakmai dékán-helyettest úgy, hogy az érintett két vezetőt nem hallgatta meg.