Kivonult a rendőrség Csókakőről

2012.08.25. 13:03 Módosítva: 2012.08.25. 17:02
Háromszáz rendőr, rengeteg rendőrautó, rabszállító, rohamkocsi szállta meg Csókakő települést, írta a Fejér Megyei Hírlap, mely szerint az Új Magyar Gárda tervezett mára avatást, és jelölte meg lehetséges helyszínként többek között Csókakőt is. A rendőrség szóvivője ezt nem erősítette meg. Avatás állítólag tényleg volt, de máshol. Ennek ellenére a fokozott ellenőrzés továbbra is tart Csókakőn.

Délután 3-kor befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika. Hangsúlyozta: semmilyen bűncselekmény nem történt ezalatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében. A települést bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében nyilvánították műveleti körzetté, de ennek pontos okairól nem adott tájékoztatást, és azt mondta, később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben.

Fűrész György polgármester szerint a falusiak nagyon nyugtalanok voltak. A települést teljesen lezárták a rendőrök, csak lakcímkártyával rendelkező helyieket engedtek be szombaton. Fűrész György hozzátette: az idősek mondják, hogy utoljára a II. világháborúban láttak ilyen erejű fegyveres felvonulást Csókakőn.

„Tény, hogy lezárásra került a terület, fokozott ellenőrzést vezettünk be, műveleti körzetnek minősítettük Csókakőt, és részlegesen korlátozzuk a bejutást 0 órától” - mondta Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek. - „Esetenként külön mérlegeletünk, nem akadályoztuk gyógyszer és élelmiszerszállítmány bejutását”.

A rendőrség helyett Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke állt elő egy magyarázattal. A Fejér Megyei Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy szombatra az Új Magyar Gárda avatást tervezett, ám az ország több pontját is megjelölték lehetséges helyszínül, hogy végül mindenféle beavatkozás nélkül avathassanak. Ez alapján mehetett ki a rendőrség Csókakőre, de más településeken is ott voltak. Végül azonban máshol történt meg az eskü, a részletekről még a Jobbik megyei elnöke sem tudott bővebb információval szolgálni.

Annyit azonban tudni: 130 újoncot avattak a mostanáig még titkos  helyszínen, ahol esküt tettek, hogy mindenáron megvédik a magyar  nemzetet, s büszkék a magyarságukra. Az eskütétel időpontja nem  véletlen: ma délután ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját a  gárda Budapesten, a Hősök-terén. Csókakőn tehát nem történt semmi, a  rendőrség lukra futott - nyilatkozta Árgyelán János.

Ábele Márton, a Csókakő Polgárőr Egyesület elnöke nem tartja valószínűnek, hogy a Magyar Gárda miatt lenne ez a lezárás. "Nem szoktak minket kihagyni a rendőri akcióból, ezt most titkosnak szánták - mondta az Indexnek. - Igaz, hogy már a péntek esti polgárőri értekezletig kiderült, hogy lesz, de csak azért, mert megláttunk néhány járőröző autót. A faluból néhányan el is távoztak éjfélig. Azért sem gondolom, hogy a mai a gárda miatt történt, mert legutóbb, júniusban amikor a Horthy szobrot avattak itt, és vagy százan masíroztak fel közülük, a rendőrök csak tízen jöttek, és tőlünk is csak 10 ember és három autó részvételét kérték. Nem is volt semmi gond. A maihoz hasonló nagy rendőrségi megmozdulás azonban még nem volt a faluban."

Fűrész György túlzottnak tartotta a rendőrök fellépését, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben. A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen. Árgyelán János szerint a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amelyet végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot