no

Nem vizsgálja a rendőrség a csókakői akciót

2012.08.27. 18:27
Sikeresnek ítéli Csókakő lezárását a rendőrség, mivel nem történt bűncselekmény, amíg ott voltak. Igaz, a gárdisták közben B-helyszínt választottak az avatásra. A műveletei területté nyilvánítást az ozorai razzia miatt felfüggesztett rendőrkapitány rendelte el.

Nem indul vizsgálat a rendőrségen a szombati csókakői akció után - közölte az Indexszel a Fejér megyei rendőr-főkapitányság. Vizsgálatra azért sincs ok hivatalosan, mert az akciót sikeresnek tekintik. A rendőrség azért nyilvánította műveleti területté Csókakőt, mert bűncselekményt akartak megakadályozni, bűncselekmény pedig nem történt a faluban, így az akció sikeres volt, tudtuk meg a szóvivőtől. Az ügyet lezártnak tekintik.

Az A-helyszín

A művelteti területté nyilvánítást Simon László megyei rendőrfőkapitány rendelte el. Simon volt az, akit az ozorai fesztiválon tartott razzia után felfüggesztettek a posztjából. Szeptember elsején váltja őt Varga Péter ezredes.

Csókakő volt az egyik lehetséges helyszín, ahol az Új Magyar Gárda tartott volna avató ünnepséget szombaton. Hivatalos ugyanakkor nem jelentették be ezt a rendezvényt az önkormányzatnál. A rendőrség több száz fővel, rendőrautókkal, rabszállítókkal és rohamkocsival szállta meg a falut egészen szombat délután háromig. Fűrész György polgármester szerint az idősebb helyiek láttak utoljára ilyen fegyveres felvonulást a faluban, még a II. világháború idején. Csókakőn az akció ideje alatt valóban nem is történt bűncselekmény, de gárdisták sem jelentek meg a faluban.

A B-helyszín

Mikor kiderült, Csókakőn megjelentek a rendőrök, akkor döntöttek a szervezők egy B-helyszín mellett - mondta az Indexnek Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, aki szerint nem Csókakő volt az egyetlen tervezett település. “A rendőrség lukra futott” - mondta Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke.

A szervezők a jövőbeli hasonló rendezvények sikere miatt nem akartak nyilatkozni arról, hogyan zajlott az átszervezés. Annyi biztos, az avatás végül a Tolna megyei Dunaföldváron zajlott le magánterületen, ahol 130 gárdistát és tíz csendőrt avattak, és ahol megjelent többek között Vona Gábor pártelnök is.

Pintért támadják

A rendőrség ugyan itt is megjelent, de a csókakőinél lényegesen kisebb létszámban. Ötven embert igazoltattak, és csak közlekedési szabálysértések miatt büntettek. A Tolna megyei rendőrség hétfőre ígért részletes tájékoztatást az ügyről, ehelyett azonban közölték, az ORFK nem engedélyezte, hogy nyilatkozzanak erről.

“Ez a magyar rendőrség elmúlt húsz évének talán legnagyobb ballépése volt, amelybe egy normális országban egy belügyminiszter simán belebukna” - írta a Facebookon Vona Gábor. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a szombati csókakői akció alkalmas volt a rendőrség lejáratására, ezért belső vizsgálatot kell lefolytatni, hogy kiderüljön, milyen operatív munka előzte meg ezt. Szerinte Pintér Sándornak bocsánatot kell kérnie a csókakőiektől és a rendőröktől is, de bocsánatot kell kérnie Vonának és a Jobbiknak is, amiért  szándékosan nevetség tárgyává akarták tenni a rendőrséget”. Hasonlóan nyilatkozott Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, aki szerint azt kell tisztázni, a rendőrség milyen információk alapján zárta le Csókakőt, és eközben hogyan avathattak Dunaföldváron zavartalanul gárdistákat.