2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Lázár: Más állami intézmények is tegyék közzé dolgozóik bérét

2012.08.30. 16:23

Lázár János szerint nemcsak az általa vezetett Miniszterelnökségnek, hanem más állami intézményeknek is nyilvánosságra kellene hozniuk dolgozóik bérét.

A napokban a Miniszterelnökség a vezető beosztású kormánytisztviselői után az összes dolgozójának nevét, munkakörét és illetményét közzétette a kormányzati honlapon. Az államtitkár jelezte, hogy az állami intézmények vezetői mellett a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit is arra biztatja, hogy tárják a nyilvánosság elé a frakciójuknál foglalkoztatottak - például a szakértők - bérét, a tanácsadó cégekkel kötött megbízásokat, továbbá javasolja a pártoknál közpénzből dolgozók jövedelmét is közzétenni.

Lázár János közölte, az általa vezetett szervezet dolgozóinak egyéb juttatásait - így például a telefon- és gépjárműhasználatra, a kommunikációs eszközökre, valamint az esetleges költségtérítésre vonatkozó adatokat - is nyilvánosságra hozzák a következő hetekben, "mert semmiféle szégyellnivalónk nincs", ezek a bérek a munkával arányosak, maximálisan indokolhatóak. Minden bér kétmillió forint alatt van, az pedig, hogy "ebben milyen súlyozás van, az én személyes felelősségem, hiszen a munkáltatói jogok gyakorlójaként a béreket magam állapítom magam”, kivétel azok esetében, akiknek bérét törvény határozza meg.

"Talán nem szorul magyarázatra, hogy Magyarország miniszterelnöke mellett dolgozni fokozott figyelmet, felkészültséget, felelősséget és munkaterhet jelent. Vannak olyan kollégák, például a miniszterelnök személyi titkára, aki jelen pillanatban két munkakört tölt be, és két főosztályt ügyel, amiből nyilvánvalóan két bér is adódik.”