Terroristák fenyegetik Azerbajdzsán budapesti nagykövetségét

2012.09.04. 19:35 Módosítva: 2012.09.04. 20:41
Gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott kedden Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezettől - jelentették azeri hírportálok, köztük a trend.az.

Az "azeri és török gyilkosoknak" címzett üzenet szerint "tévednek, akik azt hiszik, hogy a gyilkos Ramil Safarov szabadon bocsátásával győzelmet arattak az örmények fölött".

A továbbiakban a levélírók felidézik az örményeket ért török támadásokat, az örmény népirtást (ezt a törökök tagadják), amely máig él az örmények emlékezetében, bosszút ígérnek, és azt, hogy "tovább növelik az azeri katonák holttesteinek számát Karabah határán".

"A közeljövőben valamennyi azerbajdzsáni diplomáciai képviselet munkatársaival olyan módszerrel fogunk végezni, amilyet eddig nem alkalmaztunk" - írták a fenyegetés szerzői. Üzenetük végén felsorolták a budapesti nagykövetség hét alkalmazottját, mindegyikük neve mögé odatéve, hogy "büntetésed halál".

Az Oktogonhoz közeli Eötvös utcában található nagykövetség védelmét egyébként már hétfőn megerősítették. "Fokozott figyelem irányul a nagykövetségre, (a magyar hatóságok) érzik a lehetőségét valamilyen túlkapásnak. Szerintem nincs komoly gond" - jelentette ki az azeri nagykövet az Interfax-Azerbajdzsán beszámolója szerint.

Budapest azerbajdzsáni követségét azeri diplomaták nyilatkozatai szerint azért hozták létre, hogy segítsék a baltás gyilkosként ismert Ramil Safarov hazaszállítását.

ASALA Törökországban volt aktív

Az ASALA az 1970-es években 43 török diplomata ellen hajtott végre gyilkos merényletet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden azt közölte, hogy a rendőrség "a szükséges mértékben és létszámmal" látja el Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének védelmét.

Kijevben, Szófiában és Oslóban is tüntettek

Magyarország kijevi és szófiai nagykövetsége előtt is tüntettek kisebb csoportok kedden Safarov Magyarország általi kiadása, illetve azerbajdzsáni szabadlábra helyezése ellen.

A panarmenian.net örmény hírportál keddi híradása szerint a kijevi nagykövetség előtti megmozduláson társadalmi szervezetek tagjai, emberi jogi aktivisták és az örmény diaszpóra képviselői vettek részt. A tüntetők átadták a nagykövetségnek tiltakozó felhívásukat.

A szófiai magyar nagykövetség elé a bulgáriai örmény közösség tagjai vonultak tiltakozni. Átadták a magyar diplomáciai képviseletnek levelüket, amelyben „szégyenteljesnek" nevezték a magyar hatóságoknak azt a lépését, hogy, mint fogalmaztak, 3 milliárd eurós alkut kötöttek Azerbajdzsánnal.

A panarmenian.net szerint az oslói magyar nagykövetség előtt is tüntettek még hétfőn. A résztvevők azt követelték, hogy a magyar kormány kérjen bocsánatot a gyilkos átadása miatt. Az említett forrás szerint Jeszenszky Géza nagykövet a tüntetők két küldöttét fogadta, akikkel megvitatta a kialakult helyzetet.

A hírportál a norvégiai örmény kulturális egyesületre hivatkozva azt írta, hogy a diplomata Magyarország támogatásáról biztosította az örmény népet, és elmondta: a magyar kormány csalódott Azerbajdzsán eljárása miatt.