Nyomozás indult mosonmagyaróvári szerződések ügyében

2012.09.04. 13:58

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya annak a feljelentésnek a nyomán, amelyben Mosonmagyaróvár polgármestere több, hivatali elődjének működési ideje alatt kötött szerződés vizsgálatát kérte - közölte a rendőrség. Az eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indul, miután megérkezett a kért feljelentéskiegészítés.

Nagy István, a 33 ezer lakosú település fideszes polgármestere július végén beszélt arról, hogy – teljesítve a képviselő-testület egy hónappal korábbi döntését – feljelentést tett az ügyben Szabó Mikós előző városvezető és az ő hivatali ideje alatt működő jegyző, Orbán Géza ellen.

Június 28-án döntöttek úgy a helyi képviselők – tizenkét támogató és egy ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett –, hogy felkérik Nagy Istvánt: "a személyes felelőség megállapítása érdekében" 30 napon belül tegyen feljelentést számviteli rend megsértése, hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt a két korábbi tisztségviselő ellen. (Szabó Miklós 2010 februárjában lépett ki az MDF-ből, majd az év őszén a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület színeiben alulmaradt a polgármester-választáson, de kompenzációs listán képviselői mandátumot nyert el.)

A két hónappal korábban felállított önkormányzati eseti bizottság jelentésében az olvasható: hét, a Futura tudományos-turisztikai létesítménnyel kapcsolatos szerződést vizsgáltak, és ezek mindegyike kihatással volt a város többéves költségvetésére. Márpedig az akkor hatályos rendelkezések szerint ezeket a képviselő-testület elé kellett volna vinnie a városvezetőnek, azok pedig nem szerepeltek az önkormányzat költség-előirányzataiban.

Kifogásolták emellett a dokumentumban, hogy a hétből hat szerződésen szabálytalanul - neve, tisztsége megjelölése nélkül - szerepel a jegyző kézjegye, holott az ő felelősségi körébe tartozik a kötelezettségvállalási szabályok betartatása. Álláspontjuk szerint két szerződés esetében megállapítható a közbeszerzési szabályok tudatos megsértése, amely miatt vélelmezhetően kár érte az önkormányzatot. Szabó Miklós korábban úgy reagált a feljelentés hírére, hogy nincs takargatnivalója.