Miklós
-7 °C
2 °C

Roma Gárda alakul Pécsett

2012.09.05. 14:08 Módosítva: 2012-09-05 14:14:19

Roma Gárda néven önvédelmi egyesület alakult Pécsett. Az egyesület vezetője, a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc a Dunántúli Naplónak azt mondta: a cigányok, zsidók és minden más, fenyegettségben élő kisebbség érdekében kívánnak fellépni. Ahol támadás éri őket, vagy fenyegetés, ott megjelennek, és fenntartják a rendet addig, amíg nem érkeznek meg a rendőrök.

A lopásért elítélt, bűntetett előéletű férfi azt ugyanakkor cáfolta, hogy fegyverek vásárlására indítottak volna gyűjtést, ez a hír magyarázata szerint egy félreértésen alapul.

A férfi Facebook-oldalán olyan kép is látható, amelyen a Pécsett meggyilkolt Bándy Kata háza előtt térdel. A képhez hosszabb szöveget mellékelt, amelyben azt írja, szabadságharcot indított a romák elnyomása ellen. Bándy Kata meggyilkolásáról azt írja: "Tiszta szívből sajnálom, ami történt, és nekem is fáj, az egyik szemem sír a másik meg nevet". Bagó Ferenc másokat is arra biztat, hogy emlékezzenek meg  Bándy Katáról: "tegyétek ti is tiszteleteteket ennél a háznál, ahol Bándy Kata az elhunyt él". Írása szerint a gyilkosság miatt felerősödött a fajgyűlölet Pécsett, pedig egyetlen egy ember miatt nem okolhato a többi roma.

Daflics ezredes
Daflics ezredes
Fotó: Facebook

A Dunántúli Napló szerint a Pécsi Cigányok Egyesülete együttműködési megállapodást kötött más szervezetekkel, többek között a  mohácsi kisebbségi önkormányzattal és a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesülettel. Utóbbi vezetője azt mondta, jelenleg összesen három-négyszáz tagjuk van, de hat-nyolcezer új belépőre számítanak. Országszerte toboroznak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.