Ma százéves Gyarmati Fanni

2012.09.08. 16:25

Szombaton lett 100 éves Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye, nyugdíjas nyelvtanár. Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelme 1927-ben, a baráti társaságban Fifinek becézett lány 14 éves korában kezdődött, majd miután Radnóti Miklós Szegeden ledoktorált, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze. Közös otthonukat a Pozsonyi út 1. számú házban rendezték be.

A második világháború után orosz- és franciatanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet. Ő volt az ihletője a magyar költészetben ritka hitvesi líra gyengéd hangú darabjainak. Alakját férje számos költeményben megörökítette. A munkaszolgálatba hurcolt költő számára ő, a feleség jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót, az élethez való köteléket. 1944-ben - nem sokkal meggyilkolása előtt - is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

Gyarmati Fanni 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát. Több évtizedes oktatói munkásságáért és Radnóti Miklós hagyatékának közrebocsátásáért 2009. decemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2005-ben Budapest díszpolgára lett kiváló pedagógiai munkásságáért, valamint Radnóti Miklós életművének, irodalmi hagyatékának gondozásáért és őrzéséért.

Gyarmati Fanni ma is abban a lakásban él, amelyben férjével, Radnóti Miklóssal éltek, és aminek az ajtaján a mai napig férje névtáblája áll: Dr. Radnóti Miklós.