Portik száz szál rózsával udvarolt

2012.09.09. 10:13 Módosítva: 2012.09.09. 10:53

Riskó Judit, a kilencvenes években elkövetett gyilkosságok gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Portik Tamás élettársának anyja adott interjút a szombati Magyar Nemzetnek. Lánya, Halmos-Riskó Alma 16 éves volt, amikor 1993-ban egy edzőteremben megismerkedett az akkor 25 éves Portik Tamással.

Az anyának feltűnt, hogy Portik már akkor mindent tudott családjukról, amely magyar és nemzetközi viszonylatban is ismert volt az orvosszakmában. Riskó Judit azt mondta: később derült ki számára, hogy Portiknak azért volt szüksége a jómódú családra, hogy vagyonát rajtuk keresztül mossa tisztára.

Megismerkedésük után Portik Tamás egy nagy autóval száz szál rózsát vitt Almának, majd húsz perccel később visszatért, ám akkor már egy nyitott Mercedesszel és egy újabb ajándékcsomaggal. "Már ekkor érthetetlen volt, hogy egy 25 éves fiatalember miért jár luxusautókkal. Nem volt szimpatikus, kérleltük a lányunkat, hogy ne találkozzon vele többet. Féltettük tőle" - mondta az anya.

A lányát 18. születésnapján, 1995 augusztusában Monte-Carlóba vitte el Portik Tamás. Első gyermekük 1997 augusztusában született meg, Portik Tamást épp ekkor kezdték el körözni.

A férfit a Riskó család eredetileg Honti Tamás néven ismerte meg, később derült ki az igazi neve, amikor adott nekik egy névjegykártyát, amelyen az olajforgalmazással foglalkozó Energol kereskedelmi igazgatójaként szerepelt. "Ez is furcsa volt, hiszen egy cégvezetőt nem így képzeltünk el. Ha valaki beszélt vele, három-négy mondat után világossá vált, hogy hiányosak az ismeretei" - mondta az anya.

A lánynak Portik Tamástól négy gyermeke született. Az anya szerint Portik Tamás teljesen átformálta lánya személyiségét, ezért nehéz volt tartani vele és unokáival a kapcsolatot. Riskó Judit azt mondta az interjúban: Portik Tamás a bujkálás évei alatt keményen képezte magát. Bár nem volt tanult, "az agya nagyon vág, jó a memóriája, rengeteg mindent magába szippantott". Tanulmányozta a grafológiát és a kényszerítés technikáját, élettársa a Nemzetbiztonsági Hivataltól is vitt neki könyveket.

Később derült ki az is az anya számára, hogy lánya a családtagokkal folytatott beszélgetéseiről hangfelvételt készített, mert egyszer kiesett a kabátujjából a diktafon. A felvételeket mind meg kellett mutatnia Portik Tamásnak. 2004-ig négy gyermekük született. Amikor a Portik elleni vádak 2003-ra elévültek, lánya ismét jelentkezett. Akkor azt mondta, innentől az egész családnak végre kell hajtania Portik utasításait. Lánya ekkor az orvosprofesszor nagyapjától akart kérni egy olyan papírt, amely szerint tőle kapott kölcsön 60 millió forintot, de a nagyapa erre nem volt hajlandó, mondta az interjúban az anya.

Riskó Judit találkozott Mészöly Gábor pszichiáterrel is, akit Portik úgy mutatott be neki, mint apja helyett apját. A férfi láthatóan rajongott Portikért, mondta Riskó Judit. Mészöly Portikot a pomázi munkaterpiás intézetből és a tököli fiatalkorúak börtönéből ismerte, és Riskó Judit szerint meghatározó szerepe volt lánya személyiségének átformálásában is.