Gyurcsány szerint MSZP-s politikusok szivárogtatták ki az őszödi beszédet

2012.09.10. 00:36
Gyurcsány Ferenc sejtése szerint három korábbi párttársa, egy nő és két férfi szivárogtathatták ki az őszödi beszédét. A nevezett politikusok Gyurcsány szerint az MSZP egykori vezérkarához tartoztak.

Gyurcsány Ferenc szerint három szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet a sajtónak 2006 szeptemberében. A korábbi kormányfő először utalt nyilvánosan arra, hogy MSZP-vezetőket sejt a beszéd nyilvánosságra hozatala mögött. A TV2-n vasárnap este sugárzott interjúban azt mondta: értesülései szerint három korábbi párttársa, akkori MSZP-s vezetők szivárogtathatták ki az őszödi beszédet. Neveket nem említett, csak annyit mondott, hogy egy nőről és két férfiról van szó.

Gyurcsány szerint mindhárman tudják, hogy őket gyanítja a beszéd kiszivárogtatása mögött, de mivel nincsenek cáfolhatatlan bizonyítékai, nem mondja meg, kikről van szó. Ha biztosan tudja, hogy ki felelős a beszéd nyilvánosságra jutásáért, megosztotta volna ezt az információt, eljárást indított volna az elkövetők ellen, kizáratta volna az MSZP-ből és elzavarta volna a kormány közeléből őket.

Mesterházy megsemmisítette a listát

Gyurcsány Ferenc tavaly júniusban arról írt Facebook-oldalán, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Ugyanakkor leírta és elküldte Mesterházy Attila MSZP-elnöknek a rendelkezésére álló információkat, köztük azoknak a nevét, akik szerinte kiszivárogtathatták a beszédet. Ezt azzal magyarázta, hogy Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy Gyurcsány vagy köre juttatta ki a beszédet a sajtónak. A volt miniszterelnök ezt cáfolta.

Mesterházy Attila másnap újságírók előtt olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette a Gyurcsány Ferenctől kapott borítékot. Lépését úgy indokolta: ha Gyurcsány nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőle sem várható, hogy ezt helyette megtegye. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a felelősséget a nyakába varrják. Az MSZP elnöke azt is felidézte, hogy a 2011 májusában rendezett frakcióülésen többen arra szólították fel a fórumokon árulásról beszélő Gyurcsány Ferencet, hogy mondja meg, kit gyanúsít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával, de ő ezt nem tette meg.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, ám máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki az arról készült hangfelvételt, amelyből hat évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én először a Magyar Rádió közölt részletet. Ennek hatására Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.