Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán új rendszert alkot

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jávor szerint Orbán beszédéből úgy tűnt, mintha az EU-nak kellene Magyarországhoz fordulnia segítségért. Pedig Magyarország van válságban. "Megpróbálhatja az IMF-re fogni a válság leküzdéséhez szükséges lépéseket, létrehozhatnak valótlan listákat" – mondta. Beszélt a gazdasági visszaesésről, a beruházások hiányáról, a gyógyszerkassza lefelezéséről. "Ez az a romhalmaz, amivel kéne valamit kezdeni, miniszterelnök úr. Ez a romhalmaz az, amit két év után fel tud mutatni. Meg egy szabadlábon kószáló baltás gyilkost" – mondta.

  • Jávor azt sem érti, miért beszél Orbán adócsökkentésről, amikor emelte az áfát, és újabbnál újabb adónemeket vezetett be. Ezután a progresszív jövedelemadó visszavezetését és a Tobin-adó bevezetését követelte. A korrupciós rendszernek is véget kell vetni, mondta, majd simicskanyergesezett, illetve ő is emlegette a fideszközeli földosztásokat.

  • A szocialista Mesterházy Attila szerint Orbán elmulasztotta ismertetni azt a levelet, amire Orbán a fiktív követeléslistát alapozta. Kérte, hogy hozza nyilvánosságra ezt a listát, bizonyítandó, hogy a követelések léteznek. Mert ha a követelések valósak, akkor szerinte sem szabad megállapodni az IMF-fel. "De ha nincs ilyen papír, vagy ebben a levélben nincsenek ilyen követelések, akkor, miniszterelnök úr, Ön szemérmetlenül hazudott. De nem csak az elmúlt hetekben, hanem ma is" – mondta.

  • Ezután védelmébe vette a 2008-as megállapodást, amiből 6 milliárd eurót le se hívott a szocialista kormány. "Ahhoz először maga nyúlt hozzá, amikor Mol-részvényeket vásárolt" – mondta. "A megállapodáshoz nem csak erő kell. Ész is kell hozzá" - döfött oda. Orbán szerinte kétszer is lejáratta az országot az elmúlt hetekben. Mert hazudott, és mert "pénzért eladott egy baltás gyilkost".

  • "Ez tényleg az elrugaszkodás éve. A valóságtól elrugaszkodás éve" – mondta. Szerinte ugyanis szó sincs sikersztoriról. Matolcsy – akit ő varázslónak nevezett – gazdaságpolitikája recesszióba döntötte az országot, és a keleti szél se dagasztja az ország vitorláját. "Nő az infláció, nő a munkanélküliség, csökken a foglalkoztatottság, ezt mutatják a statisztikai adatok" – mondta, majd arról beszélt, hogy idén 140 milliárd, jövőre 600 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. "Kérem, egyszer vállalja a felelősséget azért, amit tesz. Álljon az emberek elé, és mondja azt, kérem, ezt elrontottam, ezért most megszorítások lesznek" – mondta.

  • Ezután az előzetes regisztrációról beszélt, amelyre szerinte nincs szükség. Egy demokráciában nem kell szűrni a választókat. Ezért az MSZP a műveltségi cenzust sem támogatja. "Nem értem, hogy Vona Gábor miért nézi le az idősebb, kétkezi dolgozókat" – mondta. Majd rátért az Orbán által emlegetett új birtokrendszerre, amely szerinte a haverokat és az oligarchákat juttatja földhöz. "Ez nem új birtokrendszer, hanem lopás és korrupció" – mondta.

  • Bírálta a munkahelyvédelmet is, amit ugyan támogatna, de már látszik, hogy nincs rá forrás. Beszélt még az oktatásügyről, és arról is, hogy a NATO-ban észre se vennék, ha Magyarország már nem lenne tag. "Az ön politikája nemhogy nem kiszámítható, hanem sajnos már nem beszámítható", zárta felszólalását.

  • A kereszténydemokrata Harrach tudja, hogy a miniszterelnök válaszolni fog a bírálatokra, de azért ő is válaszolna. Szerinte is hazudott a magyar miniszterelnök, de azt Gyurcsány Ferencnek hívták. Ő úgy érezte, Orbán eszmei hátteret is adott a törvénykezési programhoz. Szerinte az eredeti kormányprogram is a válságkezelés hasznos eszköze volt, hiszen az adósságcsökkentés és a munkahelyteremtés már annak is a része volt. Amúgy pedig más világ volna Magyarországon, ha a válságkezelésre fordított pénzeket másra fordíthatnánk.

  • A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint figyelmeztető trendek alakultak ki Európában, ahol éppen megtört a foglalkoztatottság növekedése. Ezzel szemben Magyarországon pont nő a foglalkoztatottság. De meg kell védeni a már meglévő munkahelyeket is, ezért a kormánypárti frakció támogatja a kormány munkahelyvédelmi tervét. A kormánypárti frakciót az IMF-megállapodás is izgatja.

  • Rogán ezután arra biztatta Orbánt, kérdezze meg Mesterházytól, "miért szavazta meg 2009-ben a nyugdíjak csökkentését". "Mert azt gondolta, hogy túl magas a magyar nyugdíjasok nyugdíja? Mert Bajnai Gordon ezt kérte? Vagy mert az IMF ezt kérte?" – kérdezte. Aztán ő maga is kimondta, hogy az IMF-fel 2008-ban állapodott meg még Gyurcsány Ferenc, ami talán válasz is az utolsó kérdésére. Megismételte a fideszes mítoszépítés kötelező toposzát a 2010-es terven felüli hiányról is.

  • Rogán azt állítja, hogy az IMF nem támogatja a gyerekek után járó adókedvezményt. Arra kérte Orbánt, hogy álljon ki a magyar emberekért. Mert szerinte ezért küldték a választók kétharmaddal kormányba a Fideszt, hogy harcoljon értük Brüsszellel, a nagyvállalatokkal, a világgal és még ki tudja ki mindenkivel. Zárásként 2006-ozott egy kicsit.

  • A miniszterelnök viszontválaszában előre elnézést kért, hogy egy-egy témára vissza-vissza kell majd térnie. Ez azért van, mert többen is szóba hoztak egy-egy témát. "Uraim, milyen sikertörténetről beszélnek önök?" – kezdte meglepő kérdéssel. "A vita közöttünk nem abban áll, hogy van-e sikersztori Magyarországon. A vita abban áll, hogy hogyan jutunk ki ebből a helyzetből. Hogy maguk megpróbálják lebeszélni az embereket arról, hogy higgyenek magukban, a kormányukban és a hazájukban" – mondta. Szerinte ugyanis a siker előfeltétele, hogy az emberek higgyenek a kormánynak.

  • "Az egész országnak az az érzése, hogy miközben a kormány mindent megtesz a siker érdekében, önök ott izgulnak, hogy mikor jár már sikertelenül a kormány, és mikor lesz végre megszorítás" – mondta. "Ez az ország érdeke, hogy az bizonyosodjon be, hogy nem tudjuk jobban csinálni, mint Önök?" – kérdezte a harmadik tapsért. "Olyat már hallottam, hogy kutyaharapást szőrivel kell gyógyítani, de olyat, hogy kutyaharapást kutyaharapással, olyat még nem hallottam" – mondta.

  • Orbán ezután kikért valamit, amit Mesterházy nem mondott, mert úgy értelmezte Mesterházy a magyar hadsereg költségvetéséről mondott szavait, hogy a katonák teljesítményét bírálta. Pedig Mesterházy még mondta is, hogy nem. Ezután viszont elismerte, hogy beszéde kommunikációs teljesítmény, hiszen egy beszéd valóban kommunikáció, szúrt vissza Vona Gábornak. Utána elmondta Vonának, hogy a beszéde konkrétan arról szólt, miért van szükség IMF-megállapodásra annak ellenére, hogy az ország helyzete amúgy ezt nem indokolja. Mert Európa válságban van.

  • "Hogy mit akar az IMF és mit nem? Ha a jobbikosok vagy az elempések tennék fel ezt a kérdést, azt még érteném. De az MSZP-sek? Hát itt van előttem a megállapodás, amit kötöttek. Ha ezt követelték önöktől, miért gondolják, hogy tőlünk mást követelnek? Biztosak lehetnek benne, hogy az IMF tőlünk ugyanazt követeli" – mondta. Szerinte az IMF a költségvetés kiadási oldalának visszafogását, hatszázmilliárdos megszorítást követelt. Viszont sajnos nem tudja nyilvánosságra hozni az állítólagos követeléslistát, mert azt a dokumentumot nem ő írta.

  • Orbán eddig azt hitte, egyetért a Jobbikkal a közmunkában. "Miért ne tekinthetnénk a közmunkát a munka részének?" – kérdezte. Orbán ezután visszautasította az azeri baltással kapcsolatos vádakat, mert szerinte kormánya "erkölcsi, morális kérdésekben nem pénzügyi alapon hoz döntéseket". Mert Magyarország mindig át fogja adni az elítélteket hazájuknak, mondta. Azaz, Magyarország szerinte morálisan és erkölcsösen járt el, mi több, ő maga "igazságos döntésnek" tartja Safarov kiadatását.

  • Orbán úgy látja, hogy a 100-120 éves parlamenti demokráciák rosszul teljesítenek a gazdasági válságban. Most az a kérdés, hogy mit tudnak tenni a demokráciák azért, hogy kivívják a polgárok bizalmát. Szerinte a maga részéről ilyen kísérlet volt a gyermekek után járó szavazati jog ötlete, amit aztán a nemzeti konzultáción "sajnos" elvetettek. A műveltségi cenzust viszont rossz ötletnek, bár komoly kérdésnek tartja.

  • "Többször hallottam itt a parlamentben, hogy Magyarországon nem nő a fogyasztás. Ne kergessenek illúziókat, nem is fog" – mondta, majd arról a világösszeeskűvésről beszélt, melynek keretében valakik, akiket nem kívánt megnevezni, direkt eladósították a magyarokat. Fogyasztás helyett a magyarok szerinte most állampapírokat vesznek, már 770 milliárd forint állampapír van magyarok kezében. Ez szerinte jobb, mintha a fogyasztást pörgetnék fel. A Matolcsy-féle gazdaságpolitikát, ami viszont pont a fogyasztás felpörgetésére épül, ennek ellenére is jónak tartja.

  • Ezután a kedvezményes lakáshitel megalkotója arról beszélt, hogy Magyarországon létrejött egy ingatlanpiaci buborék. "Négyszázezer eladatlan lakás van. Hogyan lehetne így felpörgetni az építőipart?" – kérdezte. "Földügyekről meg majd beszéljünk arról, ha eljön a földtörvény vitája" – lépett túl az egész állami földosztogatási problémán egy rövid mondattal.

  • Orbán a korrupciós vádakon is így lépett túl. Szerinte az LMP nem játszik tiszta lapokkal, mert ha valóban korrupció volna, akkor az LMP-nek feljelentéseket kéne tennie. De az LMP politikai hecckampányt folytat, ami mögött "a külföldiek" állnak. "Maguk ki akarják szorítani a magyarokat, hogy a külfödlieknek teremtsenek lehetőséget. Csak olyan közbeszerzéseket támadnak meg, amit magyarok nyertek. Ezért mi magukat labancpártnak nevezzük magunk között" - mondta.

  • az ellenzék; ahelyett, hogy együttműködne a kormánnyal, nem ezt teszi.

  • A hosszúra nyúlt és szürreálisba hajló vita után következhettek a rendes napirend előtti felszólalások. A sort Jávor Benedek nyitotta, aki szerint idén elmaradt a politikai uborkaszezon, mert kétségek merültek fel Orbán Viktor politikai és morális beszámíthatóságáról. Például azért, mert a miniszterelnök az állam megadóztatásával akart bevételekhez jutni. Vagy amikor legyintett az Alkotmánybíróság a bírák nyugdíjazását eltörlő ítéletére. Vagy amikor kijelentette, hogy honfitársai "félázsiai származékok, akiknek nem fekszik ez a demokráciának nevezett rendszer". Szó volt még az azeri baltásról, az előzetes regisztrációról és a "bekamuzott" IMF-es követeléslistáról. Szerinte a Fidesz nem mer szembeszállni Orbánnal, és ahelyett, hogy a frakció számoltatná el a miniszterelnököt, Orbán számoltatja el a frakciót. "Amit [Orbán] mond, az hazugság, amit csinál, az őrültség" - parafrazeálta a híres orbáni mondatokat.

  • A kormány nevében a miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor válaszolt, de a Fidesz és a KDNP frakció nevében, mert Jávor a kormánypárti frakciókat szólította meg. Navracsics megérti Jávor kétségbeesését, mert a várakozásokkal szemben nem a hatalmas Fidesz-frakcióban bomlott meg a fegyelem és nem ott mondanak le a képviselők mandátumukról, hanem az LMP frakciójában. A Fidesz-KDNP képviselői nem fogják elárulni egymást, mondta.

  • A kereszténydemokrata Pálffy István a saját maga által is idézőjelbe tett családi adókedvezmény helyett inkább a miniszterelnöki felszólalásra adott ellenzéki reakciókra reagált. Szerinte ugyanis az ellenzék - valószínűleg az MSZP-re gondol - 2008-ban a családok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Körökkel kötött szövetséget. Ezután rátért idézőjeles témájára. A családi adókedvezmény szerinte egy mindenki számára méltányos rendszer lesz, mert például így a sokgyermekes, alacsony jövedelmű családok kellő jövedelem híján adójuk helyett járulékaikból írhassák le a kedvezményeket. Szerinte az átlagos jövedelmű családok így havi harmincezer forintot nyerhetnének.

  • A kormány nevében válaszoló Cséfalvay nemzetgazdasági államtitkár szerint a családi adókedvezményre vonatkozó javaslat "rendkívül aktuális". Azt is állította, hogy a kormány célja, hogy az adókedvezmény mindenki számára hozzáférhető legyen. Ugyanakkor Cséfalvay arra is figyelmeztetett, hogy a járulékoknak más szerepük van, mint az adónak, ezért alaposan meg kell fontolni a KDNP ötletét.

  • "Lehet-e még ennél rosszabb" – kérdezte már címében is a szocialista Józsa István, aki azon élcelődik, hogy 2010-ben nyilván jobb volt az ország helyzete, mint most. Hiszen akkor, a kormányváltás után Orbán elküldte az IMF-et, most meg visszahívta. Mi vezetett ide, mit hozott az unortodox gazdaságpolitika, kérdezte, majd meg is válaszolta. Jogbizonytalanságot, ami elrettentette a befektetőket. 20 százalékkal értéktelenebb forintot. 12 új adót, ami összességében adóemelést jelent. Lett még intézményesített korrupció, megváltozott közbeszerzési törvény, "hogy a Közgép törvényesen nyerhessen el minden megbízást". Hosszan sorolta még a sérelmeket bóvlitól leminősítésen át sereghajtóságig.

  • A kormány válaszolóembere ezen az ülésszakon is Cséfalvay államtitkár lesz, legalábbis most is ő vág vissza a szocialisták alternatív gazdaságpolitikáját emlegetve, amellyel csődközelbe vezették az országot 2002-2010 között. Elmúltkétévre elmúltnyolcév a válasz, volt szó államadósságról, devizahitelesekről, stb. Az IMF-et meg azért kell visszahívni, mert Európa válságban van, mondta fel ő is a kormányzati szövegkönyvet.

  • "Nagyon vártuk, de nagyon gyorsan elrepült a londoni olimpia" – kezdte olimpiai értékelőjét Borkai Zsolt, ezúttal nem a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként, hanem a Fidesz képviselőjeként. Az ország régen volt olyan egységes, mint az olimpia idején, tudtuk meg. Borkai – aki az évek múlásával Szekeres Imre hasonmásává érett – ezután mezt váltott, és már a MOB elnökeként mondott köszönetet mindenkinek. Ezután statisztikai adatokat ismertetett érmek számáról, stb.

  • A sportügyi államtitkár is megtisztelve érzi magát, hogy mindenkinek köszönetet mondhat, például Borkainak is, aki kitartó munkával látta el az olimpiai sikereket megalapozó munkáját. Köszönte a kormánynak és a gazdasági szereplőknek is, hogy biztosították az anyagi lehetőségeket. Aztán megtudtuk, hogy a londoni olimpia csak egy feladat volt a kormány sportprogramjában, aminek része továbbá például a mindennapos testnevelés és a sportlétesítmények építése is. "A sport szerepének növelésére a ciklus hátralevő részében nem kevésbé jelentős lépéseket kell, hogy megtörténjenek" - szögezte le.

  • Az egykori egri szkinhedvezér, Schneider "Roy" Tamás a szociális válságról beszél. Szerinte álságos az IMF-hitelről szóló vita, mert az IMF miatt szegényedett el egymillió magyar. Ő úgy tudja, hogy a világ közgazdászai között már nincs vita abban, hogy az IMF hitelprogramjai tönkreteszik az országokat. Amúgy is, az IMF hiteleivel csak a "bankok" járnak jól.