Elfogták az embercsempész bűnbandát

2012.09.11. 10:13

A gyanú szerint a most felszámolt bűnszervezet migránsokat akart illegálisan Nyugat-Európába juttatni. Összesen tizenhárom gyanúsított ellen javasol vádemelést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya.

Az ügy akkor robbant ki, amikor márciusban egy kisteherautóba zsúfolva huszonöt afgán és koszovói állampolgárt fogtak el Szőregen. Két magyar férfi próbálta őket Ausztriába csempészni. A bíróság a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte.

Az embercsempész hálózat tagjaként további hat magyar és öt szerbiai került előzetes letartóztatásba . Az osztrák rendőri szervekkel közösen sikerült azonosítani és elfogni a bűnszervezet ausztriai szárnyának tagjait is.

A rendőrség szerint 85 határsértővel kapcsolatban igazolható egyértelműen, hogy fizettek a most felszámolt bűnszervezetnek, hogy Ausztriába juttassák el őket.

A rendőrség a nyomozást befejezte és az iratokat bűnszervezetben, üzletszerűen, részben a sértett sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette megalapozott gyanúja miatt az ügyészségnek vádemelési javaslattal küldte meg. A gyanúsítottak akár tizenhat év szabadságvesztést is kaphatnak, amennyiben a bíróság elítéli őket.