Orbán döntött, Jereván megdöbbent

MTI/Index
2012.09.11. 20:50

A miniszterelnök mondta ki a döntést az azeri kiadatási ügyben, amelyben – Orbán Viktor szavai szerint – semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna. A miniszterelnök kedd délután egy más témában tartott sajtótájékoztatón reagált az Origo korábbi értesüléseire. A kormányfő elmondta, Safarov ügyében nem a Fidesz elnöksége döntött, hanem összkormányzati öntés született, és számoltak a várható következményekkel.

A pártelnök-miniszterelnök a tájékoztatón azt mondta: a Fidesz elnöksége az azeri kiadatás kérdésében egyáltalán nem foglalt állást, a döntés kormányzati szinten született meg, összkormányzati koordináció volt. Minden érintett tárca elmondta a véleményét – az igazságügyi minisztérium a jogszerűségről, a külügyi tárca a diplomáciai következményekről –, majd megszületett a döntés, amelyet „természetesen – mint mindig – a miniszterelnök mond ki, most is így történt” – részletezte Orbán Viktor. A Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. „Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte” – mondta a kormányfő.

Mesterházi lemondatná Orbánt

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor morálisan megsemmisült azzal, hogy beismerte, ő döntött a várható következmények ismeretében az azeri baltás gyilkos kiadatásáról. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a szerinte a tisztségére alkalmatlanná vált miniszterelnököt, aki „ész nélkül” hozta meg a döntését. Hozzátette: ha Orbán Viktor nem mond le, akkor a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-frakciónak kell megakadályozni, hogy az országnak további károkat okozó döntéseket hozzon. Mesterházy szerint az is világossá vált, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hazudott, amikor kedden újságíróknak azt állította, hogy Ramil Safarov kiadatásáról semmilyen utasítást nem adott a kormányfő.

Örményország megdöbbent

Eközben II. Karekin pátriárka, az Örmény Ortodox Egyház katolikosza (egyházfője) levélben köszönte meg Bölcskei Gusztávnak, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének és Gáncs Péternek, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének, hogy a püspökök kifejezték együttérzésüket az örmény néppel. Safarov kiadatását lelkiismeretlen és hallatlan tettként minősítve az ortodox egyházvezető annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar hatóságok tettével szemben „az igazság és béke ügye iránt elkötelezett nemzetek és országok nem maradhatnak közömbösek”.

Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter keddi luxemburgi sajtóértekezletén elmondta, megdöbbentő az, ami Ramil Safarov átadása nyomán Budapestről hallható. Kijelentette, hogy a magyar fél megnyilatkozásaival a történteket próbálja igazolni. Emlékeztetett: Magyarország azt állítja, hogy nem volt tudomása a Ramil Safarov szabadon bocsátására irányuló azeri szándékról, ám Azerbajdzsán magas rangú képviselői azt mondják, hogy a magyar fél tudott erről. Magyarország azt állítja, hogy „Safarov átadása Azerbajdzsánnak a strasbourgi konvencióval, az Európa Tanács (ET) konvenciójával összhangban történt, míg az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint az azeri-magyar megállapodás az említett konvencióval való visszaélés” – jelentette ki az örmény külügyminiszter.

Washington aggódik

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még hétfői sajtóértekezletén jelezte: az Egyesült Államoknak vannak bizonyos aggályai annak kapcsán, hogy teljesíti-e Azerbajdzsán a Ramil Safarov átadatása előtt Magyarországnak tett ígéreteit. Az Armenpress örmény hírügynökség keddi beszámolója szerint Nuland elmondta: Washington sürgette Azerbajdzsánt, hogy teljesítse az átadás előtt állítólag Magyarországnak tett ígéreteit.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még szeptember 3-án kiadott közleményében úgy fogalmazott: Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át Safarov ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja; a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető.

Hősként ünnepelték

Ramil Safarov azeri katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.