Spontán nőnap a Kossuth téren

2012.09.11. 19:53

A demonstrációról készült Index-videó itt látható.

Varga István fideszes képviselő hétfő esti, elhíresült kijelentése után „Kis esti levegőzés a nőgyűlölet ellen, avagy spontán gyülekezés Varga István képviselő felszólalása ellen” címmel indult kezdeményezés a Facebookon. Este hat órára hívták össze a Parlament elé azokat, akik „tűrhetetlennek tartják, hogy olyan képviselők foglalnak helyet a Parlamentben, akik szerint a nő nem más, mint az állam inkubátora, egyetlen dolga a gyerekszülés, vagy azt, ha ott elhangozhat az, hogy a családon belüli erőszak megoldható probléma, amennyiben a nők nem emancipálódnak, és a családon belüli erőszak jogi állásának témája még ma is asztal alá söprendő téma” – állt a meghívó szövegében.

A Varga István kijelentése ellen szerveződő spontán tüntetésén mintegy háromszáz a sok más tüntetésen megforduló tudósítók számára teljesen ismeretlen, eddig politikai véleményt nem, vagy ritkán nyilvánító tiltakozó jelent meg. Hamar kidrült azonban, hogy a szervezők – egyikük az Egymillióan a sajtószabadságért csoportból ismert Karsay Dorottya – valójában a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá tétele mellett demonstráltak.

Az egyik szervező a Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) nőjogi csoport képviselője például arról beszélt, hogy Magyarországon évente átlagban háromszor annyi halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak, mint a fejlett világ többi országában. Itthon tavaly hetvenketten haltak meg így, szerinte ha az amerikaihoz lenne hasonló a szabályozás, csak negyvenen, ha a spanyolhoz, csak tizenöten vesztették volna életüket.

A viszonylag sok csinos nőt maga mögé állító, családias hangulatú tüntetés egyik felszólalója szerint Varga kijelentése nem pusztán ostoba, hanem cinikusan nőgyűlölő volt.

Mónika

A demonstráción a spontán szerveződő civilek mellett politikusok is részt vettek, megjelent az LMP frakció nagyobbik része és öt-hat szocialista is. Közülük Lamperth Mónikát kérdeztük arról, hogy pártja annak idején miért szavazott a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállása tétele ellen. „Bárándy Gergely képviselőtársam jogdogmatikai felfogásában ezt máshol kell kezelni a Btk.-ban. Ő még mindig így gondolja, szerintem viszont érdemes volna megfontolni az önálló tényállást, ez ügyben vita van a párton belül. Lamperth szerint Varga azért mondhatta, amit mondott, mert ez egy macsó ország” – mondta. Felháborítónak tartja, hogy a XXI. században egy kormánypárti képviselő akarja megmondani a nőknek, hogy mit tegyenek.

A tüntetés szervezői vasárnapra újabb demonstrációt szerveznek a Kossuth térre.