Dávid Ibolya pert nyert a Kúrián

2012.09.12. 11:14 Módosítva: 2012.09.12. 14:26
Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke személyiségi jogi pert nyert a Kúrián, ahol felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezték a korábbi jogerős, őt elmarasztaló ítéletet, és elutasították az ellene titokban készített hangfelvételek nyilvánosságra hozása miatt benyújtott keresetet.

Dávid Ibolya 2008 szeptemberében sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy titokban rögzített hangfelvételek tanúsága szerint közéleti szereplők megbízásából az UD Zrt.-hez köthető személyek be akartak avatkozni pártja életébe. Emiatt több büntető és polgári eljárás indult, a cég elleni nyomozások azonban idővel megszűntek.

Dávid Ibolya ellen pedig jogerősen polgári pereket nyertek azok, akikről a pártelnök azt állította, hogy közreműködtek az ellen irányuló akcióban. A polgári bíróságok jobbára azért adtak igazat a felpereseknek, mert Dávid Ibolya nem tudta bizonyítani állításait. 2010 végén viszont már Dávid Ibolya ellen emelt vádat az ügyészség személyes adattal való visszaélés, továbbá Almássy Kornél egykori MDF-es politikus sérelmére elkövetett kényszerítés miatt.

Idén első fokon, javarészt bűncselekmény hiányában felmentette a büntető bíróság a volt pártelnököt a vádak alól, az ügyészség fellebbezése nyomán azonban a Fővárosi Törvényszéken folytatódik az ügy.

A harmadik per

A Kúria szerdán már a harmadik – ezúttal Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője által indított – polgári perben semmisítette meg a Dávid Ibolyát elmarasztaló jogerős polgári ítéletet, és utasította el a felperes személyiségi jogi jogsértés miatt benyújtott keresetét. Mészáros Mátyás, a Kúria tanácselnöke szóbeli indoklásában kifejtette: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével szemben nem minősül nyilvánosságra hozásnak, hogy Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón a Tóth János és a cégével üzleti kapcsolatban álló Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közötti telefonbeszélgetés anonimizált leiratát kiosztotta, illetve tartalmilag ismertette.

A hangfelvétel felhasználása megtörtént, ám az nem tekinthető visszaélésszerűnek, mivel Dávid Ibolya a pártját ért durva beavatkozás miatt fordult a nyilvánossághoz és a bűnüldöző hatóságokhoz is – mondta.

A Kúria tanácselnöke Dávid Ibolya ügyvédjének, Féja Andrásnak a strasbourgi emberi jogi bíróság döntésein alapuló korábbi érvelésével egyezően rámutatott, hogy a magánérdeket, a személyiségi jogok védelmét bizonyos esetekben felülírhatja a köz érdeke. Az pedig "abszolút közérdeknek minősíthető, hogy egy ilyen nyílt, durva támadás miatt a nyilvánossághoz fordul" a megtámadott parlamenti párt elnöke.

A különböző eljárásokban a Tóth János és Csányi Sándor közötti beszélgetés tényét senki nem vitatta, értelmezését azonban igen. A róla készült hangfelvétel eredete is tisztázatlan maradt, Dávid Ibolya korábban annyit mondott, hogy a postaládájában találta. A résztvevők tudta nélkül készült hangfelvétel tanúsága szerint Tóth János közölte Csányival, hogy Tombor András vállalkozó – Almássy Kornél akkori MDF-es politikus barátja, tanácsadója –felvetette: Dávid Ibolyára kellene terhelő információkat gyűjteni, és az MDF-en belül hatalmi váltás lehetséges. Erről Tóth János a különböző eljárásokban rendre azt állította, csupán félreértés volt.

Dávid Ibolya 2008 szeptemberében az inkriminált felvétel tényének, tartalmának a beszélgetésben résztvevők engedélye nélkül történt nyilvánosságra hozásakor ultimátumot intézett riválisához, Almássy Kornélhoz, hogy ha nem lép vissza a pártelnöki posztért vívott harctól, és nem lépteti vissza párton belüli támogatóit, akkor további hangfelvételeket hoz nyilvánosságra. Ezután Almássy visszalépett.