Játékpisztoly okozott pánikot a BME-n

2012.09.12. 11:39 Módosítva: 2012.09.12. 14:10
A kommandósok lezárták a BME vegyészmérnöki karának egyik épületét, és előállítottak egy fürdőköpenybe öltözött hallgatót, aki egy nem éles, de élethűnek tűnő fegyvert rakott ki az egyik előadóban az asztalra. Társai elmondása szerint a felsőbb éves hallgató Luke Skywalkernek öltözött, és szerdán a Star Wars-ból forgatott újra jeleneteket egy gólyabulira, ehhez pedig kértek forgatási engedélyt az egyetemtől. Először úgy volt, hogy a rendőrség garázdaság miatt eljárást indít a fiatal ellen, de később már azt közölték, hogy vizsgálják az ügy körülményeit, és a diákot nem gyanúsították meg.

Félreértés miatt vonultak ki a rendőrök a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának CH épületéhez szerda délelőtt, valakik egy pisztolyutánzatot néztek igazinak. A diákokat kiterelték az épületből, nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök, a Terrorelhárító Központ (TEK) emberei és a mentők is a helyszínre érkeztek.

Hajdú János, a TEK főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, tizenegy után kaptak riasztást arról, hogy egy fiatal fehér fürdőköpenyben ül, és egy fegyvernek látszó tárgyat rakott ki az asztalra az egyik előadóban, ahol rajta kívül kb. 130-an lehetnek.

A TEK-esek és a rendőrök hat-nyolc perc alatt a helyszínre érkeztek, és a kommandósok három perccel később behatoltak az épületbe és a terembe. Hajdú hangsúlyozta, hogy fontos volt gyorsan cselekedni, mert hamarosan vége lett volna a biokémiai előadásnak.

A fegyverről kiderült, hogy nem éles fegyver volt, a fiatalember szórakozott, mondta Hajdú. A pisztoly a sajtótájékoztatón mutatott képeken élethűnek tűnt, nem egyszerű vízipisztolyról volt szó. A fiatalt előállították, és átadták a rendőrségnek.

Mégsem gyanúsítják garázdasággal

Az ORFK közleménye szerint az elfogott diák A. Ádám, 22 éves. A XI. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Az első, kora délutáni közleményben még az állt, hogy garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellene. A Büntető törvénykönyv szerint garázdaság vétségét az követi el, "aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen". A garázdaság vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Pár órával később a rendőrségi közlemény frissült, és ebben az új változatban már nem volt szó garázdaságról, az erre vonatkozó mondat kikerült a szövegből. Most ezt írják: "Az ügy körülményeit a XI. kerületi Rendőrkapitányság vizsgálja". Telefonos érdeklődésünkre a sajtóosztályon megerősítették a változást. Az ügyeletes azt mondta: a diákot nem gyanúsították meg.

A rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel, mondta Bényi Mónika rendőrségi szóvivő. A rendőrséget egyébként a közlemény szerint 10 óra 44 perckor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diszpécsere értesítette, ő tett bejelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére.

Pokol György dékán a helyszínen elmondta, hogy diákoktól úgy tudja, „tréfás filmforgatások voltak". Amikor a fürdőköpenyes hallgató előadás közben kirakta a fegyvert, a közelében ülő két diák kijött a teremből, tudomása szerint ők riaszthattak.

A dékán szerint hogy milyen egyetemi retorziója lehet az esetnek, attól is függ, hogy jogilag minek minősülnek majd a történtek. Ha indul jogi eljárás, akkor annak befejezéséig nem lehet fegyelmit lefolytatni. Ugyanakkor „súlyos fegyelmi ügynek", „nagyon meggondolatlan dolognak" nevezte a történteket, szerinte a diák saját magát is veszélybe sodorhatta volna. „Ez nem játék" – mondta Pokol György.

A bajba került diák
A bajba került diák
Fotó: Veszelka Lilla

Amikor a rendőrök kiérkeztek, lezárták az utcát, és a diákokat kiterelték a Gellért tér felé, többen a közeli kávézóba mentek, de kijönni nem tudtak, az ajtót be kellett zárni. Egyik olvasónk elmondta, hogy az akció alatt a TEK-esek járták az utcát, egy fotóstól elvették a fényképezőgépét, és felszólították az embereket, hogy ne fotózzanak.

Látta, hallotta, felvette?

Ott volt a helyszínen? Van képe, videója? Küldje el nekünk az ugyelet@mail.index.hu-ra!

A diákok között először elterjedt, hogy fegyveres lehet az épületben, később azonban többen is megerősítették tudósítónknak, hogy több diák úgynevezett „gólyacsatára" készült, és ennek keretében egy forgatáson vett részt a fürdőköpenyes fiatal.

Tudósítónknak a forgatás egyik szervezője elmondta, hogy a Star Wars VI. részét akarták újraforgatni, olyan szemszögből, amelyben a birodalom a jó, a lázadók pedig a rossz oldalt képviselik. Az előállított fiatal ebben játszotta Luke Skywalkert. A szervező és a fürdőköpenyes hallgató sem gólya, hanem felsőbbéves diák, de a filmet a gólyabulira készítették.

A szervező elmondta, hogy szerdán főként fénykardos jeleneteket vettek fel. Állítása szerint kaptak forgatási engedélyt az egyetemtől, és szerinte a legtöbben tisztában voltak vele, mit csinálnak. A rendőröket riasztó diákokhoz ugyanakkor nem juthatott el az információ. „Mi is sokkolódva vagyunk" – mondta. Mint mondta, a rendőrségnek is megmutatják forgatási engedélyüket.

Életfogytiglant kapott a pécsi lövöldöző

2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetben Gere Ákos gyógyszerészhallgató pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített. Az ügyészség a 24 éves fiút előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta. A fiú lelki problémák miatt 15 éves kora óta járt pszichológushoz, és hangulatjavító gyógyszereket is szedett. 2012. június 5-én a pécsi ítélőtábla jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Gere Ákost, helybenhagyva ezzel az elsőfokú bíróság döntését. Gere legkorábban harminc év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.