Ha hívják a TEK-et, akkor beindul a gőzhenger

2012.09.13. 14:10
Ha egy játékpisztoly nem hupizöld, bizony hiheti róla azt egy laikus, hogy igazi. A rendőrség köteles komolyan venni egy bejelentést, mert volt már ügy abból, amikor az ügyeletes kiröhögött egy betelefonálót. A rendszer olyan, hogy a Terrorelhárítási Központot a rendőrség riadóztatja a fegyveres vagy veszélyes ember elfogásához, és akkor nekik menniük kell. A véletlenek láncolata vagy a TEK újabb baklövése a műegyetemi eset?

Ki hívta ki a rendőröket a Műegyetemre, ahol egy hallgató Luke Skywalkernek öltözve egy játékpisztollyal ment be egy előadásra?

Egy diák nagyon furcsának találta a ruhát, a pisztolyról pedig azt hitte, hogy igazi. Kiment az előadásról és nem azonnal a rendőröket hívta, hanem szólt a rendésznek. A rendőrséget aztán a Műegyetem diszpécsere hívta ki.

Túlreagálták ezt a dolgot vagy tényleg hihette azt a diák, hogy az egy igazi pisztoly van Luke Skywalkernél?

Bár tényleg egy ártalmatlan műanyag pisztolyról van szó, a rendőrség szerint ezt egy laikus bőven nézhette igazinak. Nem egy neonzöld vízipisztoly volt a diáknál, hanem egy Parabellumra hasonlító fegyver. Ez másokban riadalmat kelthet, így közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek is minősül. Bár sokan tudtak arról, hogy az egyetemen éppen egy Star Wars-os filmet forgatnak a gólyabulira, a szervezők is elismerték, ez az információ nem juthatott el mindenkihez.

Nem ellenőrzik ezeket a bejelentéseket a rendőrségen?

De. Ha az ember a mentőt hívja, akkor is próbálják előbb felmérni telefonon, hogy mekkora lehet a baj. A rendőrségnek azonban komolyan kell venni minden olyan bejelentést, amely emberek életét veszélyeztetheti, főleg azután, hogy 2009. november 26-án a pécsi egyetemen egy diák lelőtte egy társát az előadóban, három másik embert pedig megsebesített. Nagy baj származhat abból, ha nem veszik komolyan a betelefonálók által elmondottakat: a West Balkánban történt tragédia éjjelén többen is betelefonáltak a rendőrségre, hogy nagyon nagy a tömeg és baj lesz, de egy rendőrségi ügyeletes akkor azt mondta a bejelentőnek, ne járjon bulizni, ha nem bírja a tömeget. Emiatt eljárás is indult a rendőrségen, de végül megállapították, hogy nem történt mulasztás.

Ha holnap valaki betelefonál a rendőrségre, hogy egy ember baltával a kezében azeri gyilkosnak öltözve utazik a villamoson, akkor is kijönnek a rendőrök?

Ha komolyan vehető a bejelentés, akkor igen. De ha valaki egy valótlan bejelentéssel szándékosan félrevezeti a rendőrséget, akkor szabálysértést követ el, ami elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, és a kivonulás akár több százezer forintos költségét is megtéríttethetik vele.

Ez valótlan bejelentés volt?

A rendőrség - helyesen - nem annak kezelte. Az akció költségét a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ viseli. Bár szerencsére nem történt baj, az eset legalább azt megmutatta, hogy a rendőrök nagyon gyorsan ki tudnak érni egy helyszínre. A Műegyetemen 6-8 perc alatt ott voltak a kerületi rendőrkapitányság, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának és a Terrorelhárítási Központnak az emberei.

Miért ment ilyen sok ember a helyszínre?

A legalább negyven ember persze soknak tűnik azután, hogy kiderült, vaklárma volt az egész, de egy nagyobb épületről van szó, ahol 130 diák ült bent egy előadóban.

És a kommandósok fogták el a diákot a kezében a játékpisztollyal?

Végül nem. Az előadás végén néhány civil ruhás nyomozó jelent meg, mindenkit visszatereltek a terembe, majd odamentek a Luke Skywalker-ruhás diákhoz, elvették a pisztolyát, kivezették és átkutatták a holmiját. Egyedül itt sántít ez a történet. Ha tényleg komolyan vették volna, hogy igazi fegyver van valakinél, akkor nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb beavatkozás. Bár már ott kiderült, hogy félreértés történt, és csak egy kerregő műanyagpisztolyról van szó, a diákot aztán mégis kommandósok vitték ki megbilincselve az épületből.

veszelkalilla
Fotó: Veszelka Lilla

Bűncselekményt követett el a diák azzal, hogy a játékpisztolya miatt valaki megijedt?

Nem. Először még garázdaság vétségének gyanújáról beszélt a rendőrség, ami az olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás esetén alkalmaznak, amely másokban megbotránkozást vagy riadalmat kelthet. Az ORFK szerda délután már azt közölte, hogy a diákot tanúként hallgatták csak ki, majd megállapították: nem követett el bűncselekményt. Elképzelhető még, hogy a diák ellen szabálysértési eljárás indul és az egyetemen is számíthat valamilyen figyelmeztetésre.

Miért mennek kommandósok ilyenkor? Nem lenne egyszerűbb, ha egy járőr előbb körülnézne, hogy tényleg igaz-e a bejelentés vagy megpróbálná előbb maga ártalmatlanná tenni azt, aki lövöldözni akar?

A járőrök ugyan kapnak kiképzést ilyen esetekre is, de nincs ebben gyakorlatuk. Ebből származtak már súlyos tragédiák: 2008-ban például egy a határőrségtől a rendőrséghez átkerült ember ment ki a társával egy dühöngő férfihez, akit lefújtak gázspray-vel, mire az lelőtte az egyik rendőrt, végül a másik járőr lábon lőtte a dühöngőt. Az utóbbi időben minden olyan esethez a Terrorelhárítási Központ kommandósait hívja a rendőrség, amikor valakinél fegyver- vagy annak látszó tárgy van, így ön- és közveszélyesnek minősül. Korábban több kommandós alakulat is működött a rendőrségnél, ezeket egy szervezetben egyesítették. A TEK-nek így évente legalább 200 bevetése van, tehát ők tapasztaltabbak ebben.

Miért támadják és cikizik emiatt a TEK-et?

Utólag bármennyire nevetséges fordulatot is vett ez az eset, nem érdemes hibáztatni a terrorelhárítást. Megalakulásuk óta olyan rendszerben működnek, hogy ha a rendőrség hívja őket, menniük kell és végre kell hajtani a feladatot. Az MSZP, a Jobbik és az LMP más okok miatt  támadja az Orbán Viktor egykori személyi testőre által vezetett szervezetet. Valóban voltak súlyos ballépéseik: filmes kellékként használt fegyverekre csaptak le, halott fasisztának írtak levelet vagy ártatlan családra törték rá az ajtót Szekszárdon. Az ellenzék szerint a több mint tízmilliárdos költségvetésű szervezet látszatfellépésekkel akarja igazolni létét. Fogtak már el valóban veszélyes bűnözőt is, de egy gázpalack hatástalanításához vagy egy öngyilkosjelölthöz is nagy erőkkel vonulnak ki, aztán szeretik közzétenni a videóikat a sikeres akcióról. A fekete ruhás kommandósoknak persze jelentős elrettentő ereje lehet, de igazi hasznuk csak egy éles helyzetben derülne ki, amikor valaki vissza is lőne rájuk - eddig ilyenre még nem volt példa.