Kényelemből vegzálják a védelmi szolgálatosokat

2012.09.14. 11:40
Az önkormányzatok leveleket postáznak az állampolgároknak, hogy felmérjék: kiket lehet mozgósítani katasztrófahelyzetben. Nem tűnik megalapozottnak, hogy mindenkinek magának kell nyilatkoznia az adatokról.

A XI. kerületi polgármester, Hoffmann Tamás adatlapot küldött a helyi lakosoknak, hogy összeállítsa a védelmi szolgálatra kötelezettek listáját, írta pénteken a Népszava. A polgármester felhívását elkértük a kerületi önkormányzattól, ezt itt, az adatlapot itt nézheti meg (pdf).

Mivel a védelmi szolgálattal kapcsolatban sok a tévhit, érdemes leszögezni: az nem honvédelmi kötelezettséget, hanem a katasztrófavédelmi törvény előírása szerinti polgári védelmi kötelezettséget jelent. Az arra alkalmas személyeket a helyi katasztrófavédelmi szerv védelmi feladatokra kötelezheti.

Ez árvíz esetén lehet homokzsáktöltés és -pakolás, esetleg konyhai munka, vagy bármi egyéb, amire az érintett fizikailag vagy a szakképzettsége alapján alkalmas. Ha szükség van rá, a kötelezett autója vagy egyéb járműve, berendezése is bevonható a feladatok ellátásába.

Egy-egy járvány, nukleáris vagy vegyi baleset, egyéb katasztrófahelyzet esetén az ide sorolt emberek tudását vagy speciális eszközeit használják – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a pénteki székesfehérvári állománygyűlésen. Bakondi elmondta, hogy a polgári, azaz nem hivatásos védelmi rendszer egyik pillérét az önkéntesek alkotják, és a másikat jelentik a "köteles" tagok. Kitért arra is, hogy míg a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet létszáma 12 ezer, addig a polgári védelemhez 102 ezren tartoznak.

A védelmi kötelezettség a törvény szerint minden nagykorú, az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárra – azaz férfiakra és nőkre egyaránt – vonatkozik.

Mentességet kizárólag

  • a terhes nők,
  • a 6 évesnél fiatalabb gyermeküket otthon nevelő anyák,
  • a 14 év alatti gyermeküket saját háztartásukban, egyedül nevelő szülők,
  • a legalább három 14 éven aluli gyermeket nevelő szülők,
  • a közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonukat vagy házastársukat egyedül ellátó személyek,
  • a  munkaképességüket  legalább  67%-ban  elvesztett,  vagy  egészségi  állapotuk  miatt alkalmatlan emberek

élveznek.

A polgári védelmi kötelezettséget az alaptörvény írja elő, és a 2011-es katasztrófavédelmi törvény szabályozza. Ennek része, hogy a helyi védelmi szerv vezetője (a polgármester) állományba veszi a mentességet nem élvező személyeket. Mozgósításra csak vészhelyzet esetén kerül sor.

Az újbudai önkormányzat személyes adatokat kérő levele a katasztrófavédelmi törvény 71§-án alapul. A levél szerint az adatlapot mindenkinek ki kell töltenie. A mentességgel rendelkezőknek meg kell jelölniük, hogy melyik kategóriába tartoznak, a többieknek a munkahelyükről, foglalkozásukról, szakképzettségükről is nyilatkozniuk kell. Olvasóink visszajelzése alapján Újbudán első körben a 30-40 év körül férfiakat keresték meg. A polgármesteri hivatal későbbre ígért pontos tájékoztatást a megkérdezettek köréről.

A védelmi szolgálattal összefüggő adatgyűjtés és -kezelés megfelel az adatvédelmi szabályoknak, mert törvényi előíráson alapul. Az viszont nem tűnik megalapozottnak, hogy az adatokról mindenkinek magának kell nyilatkoznia.

A katasztrófavédelmi törvény szerint ugyanis az adatokat első körben a munkáltatóktól, a hadkiegészítő parancsnokságtól valamint a személyi adat- és lakcím- illetve a gépjárműnyilvántartásból kell beszerezni. A polgármester csak azokat az állampolgárokat szólíthatja fel adatközlésre, akikről a fenti lista első két forrásából nem lehet a szükséges információkat beszerezni (azaz például nincs bejelentett állásuk, és nem szerepelnek a honvédség nyilvántartásában).

Hoffmann polgármester levele azonban nem utal arra, hogy a címzettről nem sikerült a kért adatokat beszerezni, ezért a nem válaszolók szabálysértési bírsággal történő fenyegetése kissé túlzónak tűnik.

Péntek délelőtt több önkormányzatot is megkerestünk, hogy a XI. kerülethez hasonlóan megkezdték-e a levelek kiküldését. Az V. kerületi önkormányzat azt válaszolta, hogy egy hónappal ezelőtt küldték ki az erről szóló leveleket, összesen 1300 levelet postáztak ki. Az adatgyűjtés még nem fejeződött be, de az önkormányzat becslései szerint 300-500 ember mozgósítható a kerületben a polgár polgári védelmi szolgálatra.

A Józsefvárosi önkormányzat azt közölte: elsősorban az intézményhálózatban (óvodák, általános iskolák, szociális intézmények) dolgozó közalkalmazottakat, egyéb munkavállalókat, valamint a hivatalban dolgozó köztisztviselőket szeretnék mozgósítani a polgári védelmi szolgálatra. Erről az érintettek már megkapták a tájékoztatást, a válaszokat várhatóan a jövő héten összesítik. Azok a közalkalmazottak és köztisztviselők, akik nem józsefvárosi lakosok, a lakhely szerinti polgármesteri hivatalon keresztül kapnak toborzó levelet a polgármestertől – válaszolták.

A debreceni önkormányzat azt közölte: a polgári védelmi beosztás elkészítése később, az erről szóló jogszabály megjelenése után történik meg. Megkerestünk a VI. és XII. kerületet, vidéken pedig a győri és a szegedi önkormányzatot is, a polgármesteri hivatalok választ ígértek, azok azonban egyelőre nem érkeztek meg.