Mások jogait sérthette az éhségsztrájk?

2012.09.17. 12:51

Sajtóhírekből értesült az alapvető jogok biztosa arról, hogy 2012. szeptember 10-étől egy héten át a budapesti Kossuth téren folyamatos, „éhségsztrájknak nevezett” demonstrációt tart Gyurcsány Ferenc és pártja.

A gyülekezési jog érvényesülésével kapcsolatos, évek óta tartó vizsgálatsorozat folytatásaként, és az ombudsman hatáskörét megszabó törvénynek megfelelően Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa Hatala József altábornagyhoz, az országos rendőrfőkapitányhoz fordult kérdéseivel.

A biztos arról érdeklődött, hogy a Demokratikus Koalíció a gyülekezési jogról szóló törvény szerint bejelentette-e a rendezvényt, járt-e az mások jogainak és szabadságának sérelmével, kértek-e a szervezők rendőri védelmet, fellépett-e a rendőrség a demonstrációval kapcsolatban – és ha igen, milyen indokkal, jogalappal és milyen módon.

Az alapvető jogok biztosa a Kossuth téri rendezvény befejezését követő 15 napon belül várja az országos rendőrfőkapitány válaszát, valamint az eseménnyel kapcsolatosan keletkezett valamennyi irat és más dokumentum másolatát.

Gyurcsány Ferenc és három párttársa múlt vasárnaptól szombatig sátrazott a Kossuth téren, majd egy heti éhezés után a hét végén megtartották a Demokratikus Koalíció eddigi legnagyobb önálló tüntetését. A párt elnöke itt arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, de az LMP nem fogadott szót.