Az Operánál tüntet október 23-án a Szolidaritás

2012.09.18. 17:05
A szeptember 29-re tervezett demonstrációjuk október 23-ra tolásával az ellenzéki erők összefogását szeretnék elérni. Kónya Péter szerint azért is fontos a demokratikus ellenzék összefogása, mert 2014-ben egy "alkotmányozó nemzetgyűlés" összehívására lesz szükség.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom közös demonstrációra hívja demokratikus ellenzéket és a civil szervezeteket október 23-ra – jelentette be Kónya Péter, a szervezet elnöke kedden Budapesten.

A Szolidaritás javaslata szerint – hasonlóan a január 2-i ellenzéki demonstrációhoz – a fővárosi operaháznál tartanák a tüntetést.

Kónya Péter közölte: az ellenzéki erőknek kívántak gesztust gyakorolni azzal, hogy lemondták a szeptember 29-re meghirdetett demonstrációjukat. "Úgy éreztük, hogy fontosabb a jelenlegi
belpolitikai helyzetben, hogy ne a magunk, hanem az ország érdekeit nézzük" – fogalmazott.

A Szolidaritás elnöke szerint a kormány leváltását sürgetők azt várják, hogy a demokratikus ellenzék meghatározó erői készek és képesek legyenek összefogni. Ezt szeretnék elősegíteni – mondta Kónya Péter. Folynak az egyeztetések, de kevés az esélye a közös tüntetésnek – tette hozzá.

Szavai szerint meg kell tudni mutatni, hogy az ellenzéki erők mögött áll már a kétharmad. A demokráciaminimum helyreállítása a közös érdek, új gazdaságpolitika kell, meg kell szüntetni a nemzetközi elszigeteltséget – jelentette ki Kónya Péter.

Tájékoztatása szerint a Szolidaritás nem fog párttá alakulni, azt azonban nem zárják ki, hogy a mozgalom mellett létrehoznak egy pártot.

Kónya Péter beszélt egy "alkotmányozó nemzetgyűlés" szükségességéről is. Hangsúlyozta, hogy a következő parlamentnek olyan új alkotmányt kell készítenie, amelyet népszavazás erősíthetne meg.

A Szolidaritás elnöke szerint a következő parlament felhatalmazása csak az új, konszenzusos alaptörvény elfogadásáig tartana, majd előre hozott választásokat kellene tartani.