Az örmény önkormányzat feljelenti a baltás kiadóit

2012.09.18. 06:37 Módosítva: 2012.09.18. 10:41

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Örmény Önkormányzat az ügyészségen az azeri baltás gyilkos ügyében – írja a Blikk. "Megszületetett a döntés a feljelentésről; adatokat gyűjtünk, és hamarosan megtesszük a megfelelő lépéseket" – közölte Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

A Blikk információi szerint vesztegetés és hivatali visszaélés szerepelhet majd a feljelentésben, amelyet ismeretlen tettes ellen tesznek meg. A kiadatásról azonban a kormány döntött, és azon belül személyesen is Orbán Viktor.

Az örmény katonatársa 2004-es lefejezéséért életfogytiglani börtönre ítélt Ramil Safarovot augusztus 31-én adta át Magyarország Azerbajdzsánnak, egy erről szóló kormánydöntés nyomán. Safarov Bakuban a Magyarországnak adott azeri kormánygarancia – miszerint nem indul új büntetőeljárás és nem változtatják meg az ítéletet – ellenére azonnal kegyelmet kapott Aliyev államfőtől, és azóta hősként ünneplik. Az eset miatt kiéleződött a feszültség Örményország és Azerbajdzsán között.