Várja a kormány az azeri tárgyalásokat

MTI/Index
2012.09.19. 07:44

„Gazdasági területen semmi sem történt, ami miatt ne működhetnénk együtt" - mondta Szijjártó Péter külügyi államtitkár a Népszabadság azon kérdésére, hogy Azerbajdzsánnal a gazdasági kapcsoltok úgy folytatódnak-e, mintha nem is lett volna a baltás gyilkos kiadatása miatti botrány.

Szijjártó szerint október 8-án megtartják a magyar-azeri gazdaság vegyesbizottság ülését, ahogyan arról a nyáron megállapodtak. Hozzátette: lezártnak tekinti az azeri baltás gyilkos átadásának ügyét, szerinte magyar szempontból túlzás botrányról beszélni, mindenki elismeri, hogy Magyarország a nemzetközi jognak megfelelően járt el.

Az interjúban az államtitkár arról is beszélt, hogy az EU következő hétéves költségvetési kerete lesz a leghúzósabb téma Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár októberi találkozóján. Azt mondta: Magyarország számára nagyon fontosak a kohéziós források, ám a bizottsági javaslat ezek akár 27 százalékos csökkentését is eredményezheti.

Arra a kérdésre hogy Szijjártó kinevezésével nem kerülte-e meg Orbán Martonyi János külügyminiszer stábját, azt felelte: az elmúlt három-négy évben a válság miatt megváltozott a külpolitika jellege, korábban főleg a külügyminiszterek folytatták a tárgyalásokat. Szerinte az utóbbi időben az első emberek is bevonódnak a nemzetközi ügyekbe, nemcsak a külpolitika alakításába, hanem végrehajtásába. „Ezért szerintem jogos, ha a miniszterelnök úgy gondolja, hogy dolgozzon mellette is egy külügyi, külgazdasági államtitkár.