Hunvald újra bíróság elé áll szerdán

2012.09.19. 06:37

Összesen mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával kezdődik szerdán újabb büntetőper Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, Gál György korábbi SZDSZ-es kerületi gazdasági bizottsági elnök, illetve Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármester és társaik ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot fizetett ki tanácsadói díjként, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen mintegy 28 milliót. Tényleges tanácsadás azonban a vádirat szerint nem történt, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá.

Az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák miatt korábban első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, míg nyolc és fél évre Gál Györgyöt. Fellebbezések folytán az a büntetőügy az ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Hunvald és Gál tagadta bűnösségét a korrupciós vádakban.