Blöfföltek a kártyanyomda fizetőképességéről?

2012.09.21. 16:13
Százötven munkahely szűnt meg az Offset és Játékkártya Nyomda bezárásával. A tavaly még ötmilliárdos forgalmat produkáló nagy múltú céget nem annyira a piaci helyzet romlása tette tönkre: a felszámolókhoz érkezett bejelentés szerint szisztematikusan szipkázták ki belőle a pénzt.

Őrzővédők vigyázzák éjjel-nappal az Offset Nyomda Zrt. ingatlanját és gépeit. A hónapokkal zár alatt lévő üzem megerősített védelemére azért volt szükség, mert a felszámolási eljárás ellenére az egyik hitelező, az Erste Bank többször is megkísérelte önhatalmúlag lefoglalni a cég nagy értékű gépeit.

A nyomda a 2011. június 30-án zárult üzleti évben még 5,3 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. Az ott dolgozó százötven ember azonban nem sokáig örülhetett a rekord nagyságú forgalomnak, az Offset néhány hónap múlva fizetésképtelenné vált, a munkahelyek pedig egyik napról a másikra megszűntek.

Egy, a felszámolókhoz érkezett bejelentésben azt állítják, hogy a látszólag hirtelen bekövetkezett bukást több év aknamunkája idézte elő. A régi menedzsment egyik tagjától származó bejelentés szerint a csődhöz alapvetően hozzájárult, hogy a nyomda minél többet dolgozott a legnagyobb megrendelőjének, annál veszteségesebb lett. A legnagyobb megrendelő pedig nem volt más, mint az Offset osztrák tulajdonosához, a Goldmann-csoporthoz tartozó – egyébként azóta szintén becsődölt – ausztriai nyomda. A cégcsoporton belüli árképzés következtében az Offset anyag- és munkaköltsége nagyobb volt, mint amennyit a munkáért kapott, így százmilliót spórolhatott volna, ha nem tejesíti a megrendeléseket. Az osztrákok ráadásul még jelentős közvetítői díjat is felszámoltak a rendelések fejében.

Az Index birtokába jutott bejelentés arra is kitér, hogy nemcsak a nyereségtranszfer gyengítette a budapesti nyomdát, hanem az is, hogy olyan nagy összegű költségeket terheltek a cégre külföldről, amelyek nem az Offset működéséhez kellettek, vagy amik nem is lettek volna felszámolhatók. Erre néhány esetben az adóhatóság is felfigyelt, de ez sem akadályozta meg, hogy az esetek rendszeresen ne ismétlődjenek.

Az Offset gazdálkodásának hátterét ismertető levél azt állítja, hogy összességében már 2009 elején fizetésképtelenné vált a nyomda. Ezt a tényt azonban az Ausztriából fizetett (és osztrák állampolgárságú) cégvezető igyekezett eltitkolni. A cég hivatalos mérlegét is késve jelentették meg. A vezérigazgatónak 2009 márciusa és 2011 vége között küldött jelentések között egy sem volt, amely azt tartalmazta volna, hogy javult a helyzet, és az Offset Nyomda Zrt. meglévő eszközeinek piaci értéke fedezné kötelezettségeit. A jelentés szerint a fedezethiány ezalatt 100 millióról 640 millióra emelkedett. A cégvezetés azonban 2011 őszén, azt követően, hogy az osztrák anyacég bedőlt, további hiteleket vett fel az Erste Banktól szintén százmilliós értékben.