Vilmos
24 °C
35 °C

Felmenő rendszerben jön a rendszámcsere

2012.09.21. 16:58 Módosítva: 2012-09-21 16:58:27

Ha a kormány a területi rendszámok alkalmazásáról dönt, akkor azt felmenő rendszerben vezetik majd be Magyarországon – ezt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte egy képviselői írásos kérdésre adott válaszban. A miniszter válaszából kiderül: az előkészített szakértői javaslat egy-két hónapon belül kerülhet az illetékesek elé.

A kérdést Kolber István, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő tette fel. Szerinte a tervezett lépés jelentős többletkiadást, rengeteg utánajárást és adminisztrációt hozhat magával közel kétmillió gépkocsi tulajdonosnak, a változtatás okairól érdeklődött.

A területi rendszámok bevezetésének kérdése már hónapok óta kering a levegőben. Magyarországon 1990-ben, vagyis a mostani három betű-három szám kiosztású rendszám bevezetésekor szó esett a régiós jelölés lehetőségéről, de akkor azért vetették el az ötletet, mert nem akarták így büntetni a másodkézből származó autók új tulajdonosait.

A miniszter a válaszban felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió több tagállamában (például Ausztriában, Horvátországban, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Olaszországban)  hosszú évek óta eredményesen működő rendszer előnye, hogy a gépjárműhöz azonnal hozzá lehet rendelni aktuális helyét és tulajdonosának lakóhelyét, illetve hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez is.

Emellett segíthet a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, az utazó bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára augusztus végén jelentette be, hogy még idén dönthetnek a területi rendszámokról. A műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!