Hat-nyolcezer közszolga állása szűnhet meg

2012.09.22. 08:21 Módosítva: 2012.09.22. 08:27

Jelentős leépítésre készül a központi közigazgatásban a kormány, 6-8 ezer állás szűnhet meg a minisztériumokban és a háttérintézményekben. Ezt a Népszabadság szombati száma írja egy kormányközeli szakemberre hivatkozva.

A lap szombati számában azt írta, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban augusztusban elkészült elemzés szerint kétezer tartósan betöltetlen állás megszüntetése mellett 5500 fővel lenne csökkenthető a minisztériumokban a nem szakmai feladatokat végzők száma. Az elemzés készítői javasolták a minisztériumok mögött működő kutatóintézetek számának csökkentését is.

A lap információit megerősíteni látszik Varga Mihály tárca nélküli miniszter Magyar Nemzetnek adott interjúja. Az IMF-ügyi főtárgyaló azt mondta: a javaslataink különböző területeket jelölnek meg. Ilyen a bürokrácia csökkentése, ami elsősorban a közszférában dolgozók létszámát érintené. „A cél akár egy többéves programmal is teljesíthető, például úgy, hogy az állami szférából kilépők, a versenyszférába távozók helyére és a nyugdíjba vonulók pótlására nem veszünk fel új alkalmazottakat” – fogalmazott.

A lapban idézett, meg nem nevezett kormányközeli szakember elmondása szerint a karcsúsítás részeként felmerült, hogy a párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradjon. Mindez érintené az oktatási, a nyugdíj-biztosítási, a közlekedési, a honvédségi és az egészségügyi háttérintézményeket, így megszűnhetne például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is.

A lap szerint ez összefügghet azzal az értesülésükkel, hogy nyáron az IMF-delegáció azzal a megállapítással távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma 40 százalékkal magasabb, mint amire a feladatok alapján szükség lenne.

A lapnak nyilatkozott Fehér Lajos, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke, aki azt mondta: elképzelhetetlennek tart egy ilyen arányú leépítést.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a lap kérdésére közölte: "Az IMF-tárgyalások érdemben októberben várhatók, sem olyan kormánydöntés, sem olyan megállapodás nincs, amely alapján a közszféra 40 százalékos leépítését terveznénk. A kormány többek között rögzítette, szó sem lehet arról, hogy a közszférában a jövedelmek csökkenjenek."