Braun Róbert visszatér a politikába

2012.09.25. 06:08

Az Index több, egymástól független forrásból is úgy értesült: Braun Róbert, Medgyessy Péter volt kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc volt stratégiai főtanácsadója politikailag ismét aktív, rendszeresen találkozik Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, akinek tanácsokat ad. Emellett egy másik informátortól úgy tudjuk, hogy tavasszal Braun már nem háttéremberként, hanem politikusként térne vissza a közéletbe.

Ezt látszik megerősíteni, hogy a kommunikációs szakember Wikipédia-oldala már politikusként ír róla. Braun 2012 első öt hónapjában a Népszabadság Zrt. igazgatóságának az MSZP-s Szabad Sajtó Alapítvány által delegált tagja volt.

Braun 2005 áprilisában mondott le a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, azóta az üzleti életben csinált karriert stratégia tanácsadó cégével, mely elsősorban vállalati felelősségvállalással foglalkozik. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank elnökének, a jövő februárban távozó Simor Andrásnak a tanácsadója. Braun MNB-s alkalmazotti státusa kizárja a politikai szerepvállalást.

A kommunikációs szakember nem kívánta kommentálni az Index értesüléseit. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kijelentette, hogy a párt és Braun között nincs semmilyen hivatalos vagy üzleti kapcsolat, jogviszony vagy pénzmozgás. Elismerte ugyanakkor, hogy Braun sok közül az egyik szakember, akivel a párt elnökeként konzultál.

Ezeken az átlagosan hathetenkénti, de Mesterházy szerint nem rendszeres beszélgetéseken elsősorban Braun egyik kutatási területével, a well being (jóllét) politikai fogalmával és mérhetőségével kapcsolatos témákat érintenek. Mesterházy ugyanis fontosnak tartja, hogy a szocialisták készülő gazdasági programjában megjelenjen a jó kormányzás szemlélete és a kormányzati eredményesség mérésének ez a módja. A beszélgetések mellett Mesterházy Braun cikkeire, anyagaira is támaszkodik.

Braun 2011-ben alapította a nemzetközi hátterű New Economics Forum (NEF) nevű budapesti kutatóközpontot, mely a jóllét gazdaságtanával foglalkozik. A szervezet honlapja szerint kutatásokat végeznek, tanulmányokat készítenek a jóllét gazdaságtanának és társadalmi elfogadottságának témakörében.

Egy francia és egy angol szervezettel közösen kezdeményezték, hogy "Budapest koalíció"-néven európai hasonló szervezetek készítsék el az „Agenda 2018” nevű programot, mely a jóllét gazdaságtanának elveire épülő gazdaságpolitikát, illetve a GDP-t kiegészítő, a gazdaság teljesítményét mérő alternatív eszközt javasol az Európai Bizottság számára. A NEF londoni anyaszervezete az angol baloldali párt, a Labour kormányzási felkészülésének egyik fontos háttérintézménye. Az Index úgy tudja, hogy Braun a nyáron az Egyesült Államokban politikai szervezetek képviselőivel, valamint az amerikai külügyminisztérium munkatársaival is találkozott.

Braun politikai ambícióival összefügghet, hogy a Facebook-oldalán a NEF urbanisztikai konferencia-sorozatot hirdetett. A program szerint a havonta tartandó eseményen a város és a közlekedés, a kereskedelem, az irányítás illetve a városi terek jövőjével foglalkoznak a szakemberek. Braun továbbá a Magyar Kerékpárosklub civil szervezet honlapja szerint az elmúlt négy évben a szervezet elnökségének tagjaként is dolgozik.

Braun Róbert a cég 1999-es indulásakor az Index.hu Zrt társtulajdonosa, vezérigazgató-helyettese, majd kommunikációs vezetője volt.