Megették egymást, mind megdöglött

2012.09.25. 12:43 Módosítva: 2012.09.26. 10:04

Tarantino-filmbe illő módon pusztult el két védett parlagi sas és négy holló Borsod megyében, de nem, nem egyszerre lőtték le egymást. Mint kiderült, valaki mérgezett csalit rakott ki Gesztely község határában, amit megevett két kóbor kutya, akik helyben elpusztultak. A kutyák húsából evett négy holló, de ők sem jutottak messzire, mert holtan rogytak össze. Ekkor érkezett a helyszínre a két éhes sas, és megkóstolta a hollókat. Ők is összerogytak, ekkor találták meg őket.

Parlagi Sas az orvosnál
Parlagi Sas az orvosnál

A helyi állatorvos megpróbálkozott az ellenméreggel, de már késő volt, és az egy fészekből származó két fiatal parlagi sas nem sokkal később elpusztult. Szerencse, hogy a szakember nem kóstolta meg a sasokat.

Az eset az Aggteleki Nemzeti Park területén történt, mesélte el Lontai László, a természetvédelmi őr.

A parlagi sas fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. A holló is védett madár, értéke 50 ezer forint.

Magyarország parlagisasmentő nagyhatalom, a mélyponton pár tucat párra fogyatkozott állomány az elmúlt években 150 párra nőtt.

Máshol is ez van

A mérgezett emlősök miatti saspusztulás nem speciálisan magyar jelenség. A remek vadászterületeiről híres Skóciában gyakori, hogy a jó madaras helyek tulajdonosai mérgezett dögöket - naná, hogy leginkább döglött birkát - vagy húst raknak ki rókák és kóbor kutyák ellen. Idén is jó pár szirti- és rétisas döglött meg emiatt. Nagy-Britanniában viszont nem cicóznak, ha kiderül, ki tette ki a mérgezett húst: egy skót vadászterület tulajdonosának állami támogatását idén nyáron 107 ezer fonttal (38 millió forinttal) csökkentették. Az angusi birtokon kifejezetten a ragadozó madarak ellen raktak ki talajfertőtlenítővel kezelt dögöt.

A briteknél a 2001-ben betiltott carbofuran nevű talajfertőtlenítő a slágerméreg, ebből egy negyed kiskanálnyi elég egy ember megöléséhez.

A tüchtig Ausztriában idén már három halászsast mérgeztek meg, a weinvierteli körzetben viszont elkaptak egy mérgezőt, aki előzetes letartóztatásba került és maximum két éves büntetésre számíthat.

Írországban 2010-ben botrány tört ki, amikor mérgezett hús miatt megdöglött egy  szinte médiasztárnak számító madár, Conall, a szirti sas. Conall azért volt népszerű, mert ő volt az egyik első visszatelepített, de, már Írországban kikelt szirti sas, akit sokat mutattak a tévében. A faj ugyanis korábban teljesen kipusztult a szigetről. A lelkes birkatartó Írországban rókák ellen legálisan lehet mérgezett húst használni.

Az Egyesült Államokban egy védett kopasznyakú vagy szirtisas elpusztításért egy évig terjedő börtönt és maximum 100 ezer dollár bírságot szabhatnak ki. Az amerikai rendszer igen gyakorlatias, fix 2500 dolláros díj jár ugyanis annak, aki a hatóságoknál feldob egy saspusztítót.