Kitiltották falujából az uzsorást

2012.09.26. 16:34

Egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, és két évre kitiltotta a falujából a Kaposvári Városi Bíróság szerdán a csökölyi uzsorást. Az ítélet nem jogerős. A 44 éves vádlott kölcsönöket adott a hozzáforduló helybelieknek, majd a következő hónapban annak kétszeresét kérte vissza.

2009 és 2011 között az uzsorás kétezer és húszezer forint közti összegeket adott kölcsön. Azzal, hogy 100 százalékos kamattal követelte vissza a pénzét, több családot is nélkülözésbe taszított a bírósági ítélet szerint.

A korábban tíz hónapig előzetesben lévő vádlott a bíróságon tagadta, hogy pénzt adott volna kölcsön, mint ahogyan azt is, hogy a helybelieknek hitelre eladott élelmiszerekre és italokra - krumplit, hagymát, tyúkot, bort árult hitelbe - kétszeres felárat számított volna fel. Azt mondta: az irigyei jelentették fel, mert bár ő is szociális segélyből élt, de nem szórta el a pénzt, mint mások.

A vádhatóság szerint ennek ellentmondanak a sértetti vallomások, és az is, hogy a rendőrök a vádlottnál tartott házkutatáskor találtak egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. Az abban szereplő összegek a sértetteket igazolják, mindegyikük szociális segélyből él. A káruk összességében több mint 800 ezer forint.

Korábban a meghallgatott tanúk egyike a bírónak arra a kérdésére, hogy könnyebb-e az életük az uzsorás nélkül, azt mondta: most sokkal nehezebb, mert nincs kitől kölcsönkérni, és már segélyt sem kap.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.