Fekete ruhában lázadnak a telekis diákok

2012.09.28. 14:10 Módosítva: 2012.09.30. 09:46

Fekete ruhában gyülekeztek csütörtökön a zuglói Teleki Blanka Gimnázium diákjai, hogy így búcsúztassák az iskolából távozó igazgatóhelyettest. Az igazgatóhelyettes távozása összefüggésben van a gimnáziumban nyáron lezajlott igazgatóváltással: az intézmény élére került új vezető és a helyettes nem tud együtt dolgozni.

A gimnázium igazgatói posztját tavasszal pályáztatták meg. Az iskolát két cikluson át Rudas Péter vezette. Az igazgató a teljesítményértékelésen "kiválóan alkalmas" minősítést kapott, a túljelentkezési arány nyolcszoros, a végzettek kétharmadát az általuk elsőként megjelölt felsőoktatási intézménybe veszik fel, de a középiskolák rangsorában a Teleki nincs bent az első kétszázban.

Bár Rudas Péter pályázatát a szülői munkaközösség és a tanári kar jelentős többsége támogatta, az már az illetékes bizottságban sem kapta meg a Fidesz-KDNP támogatását. A másik külső pályázó, Pukli István eddig általános iskolában tanított és vezetői gyakorlata sem volt.

Egy májusi testületi ülésen a Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak a szavazásnál, így Rudas Péter nem kapta meg a szükséges többséget. A külső pályázó pályázatát viszont akkor érvényteleníteni kellett, mert éppen akkor szerezte meg a poszt betöltéséhez szükséges közoktatási vezetői végzettséget. Vita alakult ki arról, hogy a vezetői végzettségnek már a pályázat beadásakor meg kell-e lenni vagy elfogadható, hogy valaki a pályázati eljárás végéig szerzi azt meg. A képviselő-testület ezért júniusban újra kiírta a pályázatot, amelyen aztán Pukli István lett a befutó.

Egy diák azt írta az Indexnek: az igazgató nem hiszi el, hogy a megromlott hangulat miatt az iskola több mint nyolcvan százaléka a távozáson gondolkodik. Egy érintett, neve titokban tartását kérő szülő cikkünk megjelenése után levélben azt írta nekünk: az iskola tanulói és szülői körében nemcsak az iskolaigazgató-választás verte ki a biztosítékot, hanem a tanárelbocsátások híre is, amit később visszavontak.

A levélíró szerint a szülőknek hivatalos információjuk most nincs a tervezett elbocsátásokról, de korábban úgy értesültek, hogy végzős osztályfőnököket, érettségire felkészítő tanárokat is elküldtek volna, valamint az iskola egyik legnépszerűbb tanárát is. A levélíró úgy tudja a gyerekétől: csütörtökön egy szülői delegációnak azt ígérte az igazgató, hogy ha rábírják a diákokat a Facebook-akció és a feketében járás befejezésére, akkor ebben az évben nem lesz több tanácselbocsátás.

Az iskola közlése szerint az értekezleten az hangzott el, hogy jobb lenne, ha a diákok nem ilyen demonstrációval, hanem a diákönkormányzaton keresztül fejeznék ki véleményüket, másrészt az iskolát januártól átveszi az állam, így addig nem lesznek elbocsátások. A levélíró arról is beszámolt, hogy a gyerekének több órája is elmaradt, az elektronikus napló ezekben a napokban nem működött, a tanárok pedig megköszönték a diákoknak a kiállásukat.