Hétezer gyereket bántalmaztak a családban

2012.09.28. 06:52

A gyermekvédelmi szakemberek tavaly 7300 - vagyis naponta 20 - gyermek családon belüli bántalmazásáról szereztek tudomást, és 13 ezer olyan ügy volt, amelyben a gyerekeket évente többször bántalmazták - írta a Népszabadság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tematikus kiadványát ismertetve.

Az összeállítás készítője, Németh Eszter a lapnak azt mondta: becslések szerint minden felismert gyermekbántalmazási esetre további 25 rejtett jut. Kerezsi Klára kriminológus szerint a látencia különösen a szexuális és a lelki bántalmazásra jellemző, a verésekre gyakrabban fény derül.

A KSH kiadványa szerint évről évre nő az elhanyagolt gyerekek száma is, tavaly 24 ezer gyermek több mint 51 ezer esetben szülői elhanyagolás miatt került a gyermekjóléti szolgálatokhoz.

Az igazságügyi statisztika tavaly közel 6400 hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményt regisztrált, ebből 98 volt az emberölések száma - írta a lap. A hozzátartozók közötti erőszakos cselekedetek döntő hányadát a testi sértések és a zaklatások tették ki. A kiskorú veszélyeztetése és a garázdaság bűntettét 700-800 körüli, a személyi szabadság megsértését 241 esetben regisztrálták a nyomozóhatóságok.

Tavaly az esetek felében egykori vagy jelenlegi házastárs vagy élettárs volt az áldozat, minden harmadik esetben a szülő, a nagyszülő, illetve a gyermek vagy az unoka volt a sértett. A hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak 70 százaléka volt nő - írta a Népszabadság.