Már az építéskor kódolva volt a katasztrófa

2012.09.28. 15:58

A katasztrófa már a X-es tározó megépítésekor kódolva volt a vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint, ezen a hatósági előírások betartásával sem lehetett változtatni, mondta a harmadrendű vádlott, F. Józsefné, a környezetvédelmi vezető a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper pénteki tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

A környezetvédelmi vezetőt halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétségével, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolják. F. Józsefné az ellene felhozott vádakat megalapozatlannak nevezte a bíróságon felolvasott vallomásában. Arról beszélt, hogy mindent az engedélyekben meghatározottak szerint végeztek.

F. Józsefné szerint a Mal Zrt. a vádirat állításával ellentétben nem volt köteles veszélyhelyzeti tervet készíteni, mert nem minősült veszélyes üzemnek. Szerinte a nyomozás során készült szakértői vélemény súlyos tévedéseket tartalmaz, a tározókat a vonatkozó rendelet szerint nem kell jelző- és riasztórendszerrel vagy védművekkel ellátni. A vádlott azt mondta: a cég soha nem lépte túl az engedélyeiben foglalt határértékeket, szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a hatóság vízszennyezési bírságot nem szabott ki rá. Visszautasította azt is, hogy a tározó tetején lévő folyadék lúgtartalma túl magas lett volna. Arról beszélt, hogy a X-es kazettán tárolt víz koncentrációjának növekedéséről évente értesítették a zöldhatóságot, és az nem emelt kifogást, "az éves jelentéseket rendre elfogadta".

A katasztrófa napjáról azt mondta, hogy látták a gyorsvonatot megállító W. Ferencet a kollégáival, de senkinek nem volt pontos információja. A történtekről D. József értesítette 12:55-kor azzal, hogy hívja a környezetvédelmi felügyelőséget. A tűzoltóknak, rendőrségnek, mentőknek pedig azért nem szólt, mert addigra az iszapár már Devecsert is elérte, és úgy értesült, hogy a hatóságok a helyszínen vannak. A környezetvédelmi vezető elsírta magát a vallomásának felolvasása közben, amelynek végén a felmentését kérte a bíróságtól.

Az ügyészség a vörösiszap-katasztrófa miatt 15 ember ellen emelt vádat. Az ügy elsőrendű vádlottja B. Zoltán, az ajkai timföldgyár vezérigazgatója, a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes. A per október 15-én D. József meghallgatásával folytatódik. A bíróság  2013 februárjában helyszíni tárgyalást tervez tartani.