Abortusztilalom jöhet az MSZP szerint

2012.09.29. 14:47

Kövér László házelnök téved, amikor arról beszél, hogy a gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, állítja a Magyar Szocialista Párt. A szocialisták szerint az ilyen és hasonló kijelentések az abortusz teljes tilalmát készítik elő.

Az Országgyűlés elnöke a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének pénteki nemzetközi konferenciáján, a Parlament felsőházi termében mondta azt, hogy a gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés. Kövér László "Az élet ajándék" című rendezvényen indokoltnak nevezte, hogy a gyermeknevelés költségeihez adókedvezménnyel vagy családi pótlékkal járuljon hozzá az állam, a gyermekeket nevelők ugyanis a közösségtől vesznek át terheket a jövő érdekében.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja és Kormos Kata közleményében erre reagálva azt írta, hogy Kövér László "csúnyán lebukott". Az Országgyűlés elnöke hogyan képzeli, hogy bármilyen demokratikus hatalom megmondja a családoknak, hány gyermeket hozzanak, vagy ne hozzanak a világra? - kérdezték.

Szerintük ez a hozzáállás nem egy demokrácia iránt elkötelezett ember értékrendjét rajzolja ki, "hanem egy akarnokét". Úgy látják, a Fidesz célja, hogy mindenáron növelje a csökkenő magyar népességet, "ez azonban nem úgy megy, mint ahogy Kövér, Soltész, Harrach, vagy Varga urak elképzelik"; "a nő nem egy szülőgép, a család nem egy gyermekgyár, amit a központi hatalom kapcsolója irányít".

Az MSZP szerint ezek a kijelentések a teljes abortusztilalom bevezetését készítik elő. Ez ellen minden eszközzel fel kívánnak lépni, ezért garanciát várnak a kormánytól arra, hogy nem lesz változás a jelenlegi abortuszszabályozásban.