Schmitt benyomta emberét helyettes államtitkárnak

2012.10.01. 14:58
A köztársasági elnöki posztról való kényszerű lemondás a jelek szerint nem szegte kedvét Schmitt Pálnak, hogy továbbra is rajta tartsa kezét a sportügyek irányításán. A volt államfő közbenjárt Orbán Viktornál, hogy egykori személyi titkárát nevezze ki az új sportért felelős államtitkár helyettesévé. Kiss Norbert megjelenésével az eddigi egy helyett két helyettes államtitkára lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumában legkisebb, alig 30 fős szakterületnek.

Az Index információi szerint Schmitt Pál volt köztársasági elnök kérésének engedve került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, a frissen kinevezett Simicskó István mellé Kiss Norbert, aki Schmitt lemondásáig a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője volt.

Kiss helyettes államtitkári rangban léphet be a sportállamtitkárságra, ahonnan Balog Zoltán miniszter éppen Schmitt másik emberét, Czene Attilát menesztette, mivel nem volt elégedett az egykori úszó szakmai tevékenységével.

Kiss megjelenésével meglehetősen túlsúlyossá válik a vezetők részaránya a legkisebb államtitkárságok közé számító sport területen. A folyamatos kiszervezések miatt ugyanis már csupán 30 fő körüli stáb foglalkozik a sporttal, ráadásul a szakmai munka irányítására eddig is volt egy helyettes államtitkár, Szekeres Pál személyében. (Csak összehasonlításképp az első Orbán-kormány idején a sportügyeket vivő Ifjúsági és Sportminisztérium 200-300 fős létszámmal működött.)

Kiss Norbert több mint egy évtizede került Schmitt környezetébe, majd 2002-től, Schmitt fideszes karrierjének indulásától személyi titkárként ő is követte főnökét a különféle pozícióba. Titkári funkciójának része volt például, hogy konzultációk idején a Fidesz Skoda típusú gépkocsiján fuvarozza Schmittet különféle vidéki rendezvényre.

Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, majd sportdiplomáciai pályával próbálkozó Kiss 2010-ben a Sándor-palotában is Schmitt legközelebbi munkatársa maradt. Fideszes forrásaink neki, és az elnöki hivatal nemzetpolitikai főtanácsadójává avanzsált testvérének, Kiss Antalnak tulajdonítják, hogy Schmitt a magyar nyelv védelmezőjeként mutatta be magát államfői kinevezése után, ami aztán számos kellemetlen ügy kiinduló pontja lett. Kiss egyik emlékezetes szereplése is egy helyesírási hibáktól hemzsegő elnöki írás apropóján zajlott le az MTV-ben. A hivatalvezető azt állította, hogy tulajdonképpen örülni kellene a Schmitt Pál közeléből kikerülő szövegek elemi helyesírási hibáinak, hiszen ráirányítják a figyelmet anyanyelvünk ápolásának szükségességére.

Kisst ismerők sosem mulasztják el megjegyezni, hogy nem könnyű vele együttműködni, ennek köszönhető az is, hogy a KEH-ben nagy volt a lemorzsolódás. Arrogáns stílusa miatt gyakran került összeütközésbe munkatársaival. A diplomabotrány után a Fideszben az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a pártvezetés részéről hiba volt hagyni, hogy Kiss irányítsa az elnök kommunikációját, mert egy profi csapattal más kimenetele is lehetett volna az ügynek.

Kiss kedves szokása volt a főnökének nem tetsző cikkek miatt a soron következő eseményen megjelent újságíróknak mutogatni és őket éles hangon felelősségre vonni.