Az ombudsman újra kéri Safarov ügyének dokumentumait

2012.10.02. 17:55 Módosítva: 2012.10.02. 18:43
Miután a 15 napos határidőn belül nem kapott érdemi választ kérdéseire Szabó Máté alapjogi biztos, újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért, és továbbra is kéri a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Szabó Máté a tárcavezetőnek írott első levelében felidézte: a hazai jogszabályok értelmében kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését, ám a katonatiszt Safarov Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik.

Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett vagy tenni tervezett intézkedésekről várta a miniszter válaszát.

Az alapvető jogok biztosa most megismételt kérésére 15 napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát, valamint a kért dokumentumokat, és ezek alapján dönt majd arról, szükségesnek látja-e ombudsmani vizsgálat indítását az ügyben - olvasható az ombudsmani hivatal közleményében.

A KIM szerint válaszoltak

Szabó Máté megkeresésére a miniszter azonnal, szeptember 19-én levélben válaszolt, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Navracsics Tibor ebben azt kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. Ugyanis, a KIM-nek "nem áll módjában törvénybe ütköző módon betekintést adni minősített adatokat is tartalmazó iratokba". Hozzátették: a KIM bízik abban, hogy ezt Szabó Máté "is megérti", és további betekintési szándéka esetén a KIM-nek küld levelet, amelyben hivatalosan alátámasztja kérését.