A regisztráció szabályait is alkotmányba foglalná a Fidesz

2012.10.03. 10:53 Módosítva: 2012.10.03. 12:00

Lázár János megígérte, hogy a választási eljárási törvény alkotmányosságáról előzetes normakontrollt kér, de párhuzamosan az alaptörvényhez is benyújtott egy módosító indítványt. Ez az alaptörvényben rögzítené, hogy a választási feliratkozásról törvény rendelkezhet.

Ezt az alkotmánymódosítást egészítette ki szerdán a parlament alkotmányügyi bizottsága saját módosító javaslatával. A javaslat szerint az alaptörvényben immár nem csak a választási regisztrációt, de annak alapvető szabályait is rögzítenék.

Lényegében azt írnák bele az alaptörvénybe, hogy míg a határon túli magyar állampolgárok levélben is regisztrálhatnak a választásra, a magyarországi lakhellyel rendelkezők ezt kizárólag az ügyfélkapu rendszerében elektornikusan tehetik meg, vagy személyesen a területileg illetékes jegyzőnél.

Azt is az alaptörvényben rögzítenék, hogy a választásra legkésőbb a szavazás előtt tizenöt nappal lehessen regisztrálni.

Az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke, Salamon László a javaslat indoklásában (.pdf) egyáltalán nem indokolta, miért zárják ki a levélben történő regisztrációt a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek, ahogy azt sem, hogy miért kell az alaptörvénybe foglalni a részletszabályokat.

A választási eljárási törvényben a beterjesztő Lázár János még a magyarországi választóknak is engedélyezte volna a levélben történő regisztrációt, igaz, csak a választást megelőző szeptemberben egy kéthetes időszakban.

Salamon javaslatát László Róbert, a Political Capital választási szakértője gyorselemzésében viccnek nevezte.