Felfüggesztett börtön Vadász Jánosnak

2012.10.04. 16:53
Jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte Vadász János volt szocialista politikust, szakszervezeti vezetőt – egy közlekedési affér kapcsán – lőfegyverrel visszaélés miatt a Fővárosi Törvényszék.
vadasz
Fotó: MTI

Vadász János 2007 júliusában a budapesti  Andrássy úton a Kodály köröndnél egy biciklis futárral keveredett heves szóváltásba, melynek során a kerékpáros egyszer ráütött az akkor már nem aktív politikus kocsijának tetejére. Vadász János autójával félrehúzódva megállt és onnan kiszállva egy forgótáras flóbert pisztollyal fenyegette a fiatalembert.

A volt politikust azért ítélte egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre a bíróság, mert nem volt engedélye a fegyverre. Vadász János 2003-ban vásárolta a pisztolyt egy fegyverboltban, mert akkoriban kormánymegbízottként – állítása szerint – fenyegetések érték.

Vadászra támadtak

Az elsőrendű vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét, többek között azzal védekezett, hogy tévedésben volt az engedélyt illetően, ugyanis amikor a pisztolyt vásárolta, még nem volt engedélyköteles, csak később, jogszabályváltozás miatt vált azzá. Továbbá a volt politikus szerint ő volt a megtámadott, aki jogos védelmi helyzetbe került az események során.

Ebben az ügyben több mint fél évtizedig tartott a büntetőeljárás. 2009 decemberében született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol Vadászt felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték lőfegyverrel visszaélés miatt, a biciklist pedig pénzbüntetésre az autó megrongálásáért.

Következő évben azonban a fellebbezések miatt másodfokra került ügyben a Fővárosi Bíróság – a törvényszék jogelődje – hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, mert álláspontja szerint felderítetlen volt az ügy. Akkor a Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy ebben az ügyben még fizikus- és fegyverszakértő bevonása is indokolt.

Ezután a megismételt eljárásban már szakértők és helyszíni tárgyalás segítségével próbálta az elsőfokú bíróság tisztázni a közlekedési incidenst. Majd idén februárban Vadász Jánost egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte lőfegyverrel visszaélés miatt, a biciklist pedig rongálás helyett garázdaság miatt két év próbára bocsátotta, ami annyit jelent, hogy ha újabb bűncselekményt követ el a próbaidő alatt, akkor ebben az ügyben is büntetést szabhatnak majd ki. A törvényszék csütörtökön a minősítéssel és a perköltséggel kapcsolatos kisebb módosítások mellett jogerőre emelte a megismételt eljárásban született elsőfokú ítéletet.

Félrecsúszott

Szóbeli indoklásában a másodfokú bíróság kifejtette: nem volt közvetlen, személy elleni támadás, mikor az elsőrendű vádlott, aki távozhatott volna a helyszínről, fegyvert rántott. Azzal kapcsolatban, hogy tévedés miatt lenne indokolt Vadász János felmentése, a bíróság leszögezte: a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a felelősség alól.

Ahogy egy közlekedési bűncselekményt elkövető autós sem hivatkozhat arra, hogy nem szerzett tudomást a KRESZ változásairól, úgy egy veszélyes eszközt, például fegyvert beszerző, tartó és használó személynek is tisztában kell lennie a rá vonatkozó szabályokkal – emelte ki a bíró, aki a szóbeli indoklásban kitért arra is, hogy az eljárás a hatályon kívül helyezéssel kicsit félrecsúszott.

A megismételt eljárásban az időmúlás miatt az elsőfokú bíróság már csak kevés eredménnyel tudta lefolytatni a számára előírt bizonyítást, aminek egyébként sem volt sok jelentősége.

Vadász János 2002-től az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott volt államtitkári rangban, ám a vádbeli cselekmények idején már sem állami, sem párttisztséget nem viselt, mert azokról lemondott, az MSZP-ből kilépett, és hátat fordított a politikának, jelenleg rokkantnyugdíjas. Mikor a bíró a rokkantnyugdíj összegét kérdezte, a vádlott a sajtó jelenlétére hivatkozva nem válaszolt.