no

Kirúgtak két politikust a KDNP-ből

2012.10.08. 15:15 Módosítva: 2012.10.08. 16:23

Megszűnt a KDNP-tagsága két országgyűlési képviselőnek – áll a párt fővárosi XIII. kerületi szervezetének közleményében. Eszerint Soltész Miklós országgyűlési képviselő és államtitkár, valamint Spaller Endre országgyűlési képviselő már nem tagja a Kereszténydemokrata Néppártnak, mert a két politikus többszöri írásbeli és szóbeli figyelmeztetés ellenére sem fizette be a tagdíjat. Ez a párt alapszabálya szerint a tagság megszüntetésével büntethető.

A Simor Miklós kerületi KDNP-elnök által jegyzett közlemény szerint  "elfogadhatatlan, hogy két olyan személy, aki az országos átlagnál jóval magasabb fizetéssel rendelkezik, nem teljesíti az öregségi nyugdíjasokra szabott csekély fizetési kötelezettséget. Felháborító, hogy egyes személyek megtehetik a fizetés elodázását, semmibe véve ezzel saját anyapártjuk minden írott és íratlan szabályát." Simor azt írja, hogy Soltész és Spaller semmibe vették a pártjukat, ezért annak országgyűlési és kormányzati képviseletére is alkalmatlanok.

Spaller Endre a hírről értesülve közölte, hogy nem kapott értesítést a fejleményről, és azt meglepődve vette tudomásul, mivel úgy tudja hogy a tagdíjfizetési ügyei rendben vannak. Ha nem, akkor természetesen rendezi az elmaradást – közölte tudósítónkkal a Parlamentben, hozzátéve, hogy a történteket nem tartja az ügyek megfelelő elintézési módjának.

Tudósítónknak Soltész Miklós úgy kommentálta a hírt, hogy azzal nem kell foglalkozni. KDNP-s vagyok, és kész – szögezte le a megismételt kérdésre.

Egy befolyásos KDNP-s politikus az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a párt kerületi elnöke túlértékelte a saját szerepét, és indokolatlanul vállalta fel a konfliktust. A politikus arra számít, hogy a kerületi elnök várhatóan visszavonja a döntését. Bár az ügy részleteit nem ismeri, azt mondta: valószínűleg az Ughy-adó befizetése okozta a problémát, amelynek a beszedését felszólításokkal ugyan, de mindig meg tudták oldani.

A kormánypártok parlamenti képviselői, uniós képviselői, polgármesterei, önkormányzati képviselői 1999 óta bruttó jövedelmük 2 százalékát fizetik be a pártkasszába. Az adó Ughy Attila fideszes
parlamenti képviselőről kapta a nevét, aki német mintára javasolta a bevezetését.

Simor Miklós az Index kérdésére határozottan kijelentette, hogy Soltésznak és Spallernek tudnia kellett a tagdíj-elmaradásról, mert arról írásban kommunikáltak velük. Mint mondta, az eljárás alapjául a 2011-es évben esedékes befizetések szolgáltak.

Simor szerint ahogy minden klubnak, úgy a pártjának is szabályai vannak. A KDNP alapszabálya pedig "kategorikusan, egyértelműen és félreérthetetlenül" fogalmaz, hogy mit kell tenni, ha valaki nem fizet, és ez nem az ő személyes mérlegelésének a tárgya – reagált arra, hogy túlreagálta volna a dolgot, egyben alapszabályszerűtlennek nevezve a felvetést.

"A KDNP egy demokratikusan működő szevezet, alapszabály szerinti döntést hoztunk – válaszolta a kizárás visszavonásával kapcsolatos kérdésünkre. "Ugyanakkor ha változnak a feltételek, akkor esetleg meggondolható, hogy miként lépünk. Először azonban szeretném látni azoknak a feltételeknek a változását, ami alapján ez egyáltalán felmerülhet – utalt arra, hogy talán valóban mégsem a kizárás az utolsó fejlemény az ügyben.