A kormány lezártnak tekinti a Safarov-ügyet

2012.10.09. 17:28
Magyarország stratégiai céljainak eléréséhez fontos az Azerbajdzsánnal való gazdasági együttműködés – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság hétfőn és kedden Budapesten tartotta harmadik ülésszakát. Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke a megbeszélésekről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az Azerbajdzsánnal való együttműködés jelentősen hozzájárul majd Magyarország energiaellátás-biztonságának növeléséhez, az ellátás diverzifikálásához. Emellett szó volt a tárgyalásokon a magyar vállalatok bekapcsolódásáról az azeri infrastruktúra-fejlesztésekbe, és egyebek között élelmiszeripari együttműködésről is – mondta az államtitkár.

Vasút Ázsiából Európába

Sahin Musztafajev azeri gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte: Azerbajdzsán is érdekelt abban, hogy Magyarországgal stratégiai gazdasági kapcsolatokat építsen ki. Szijjártó szerint Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából abban érdekelt, hogy minél több forrásból érkezzen Magyarországra gáz, ebben jelentős szerep hárulhat az azeri gázt Európába hozó projektekre. Így a gázszállítás diverzifikálásának, a gázellátás  biztonságának növelése érdekében a magyar kormány abban érdekelt, hogy a Nabucco West minél versenyképesebb projekt legyen – mondta az államtitkár. (Ez a tervezett gázvezeték Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül hozna azeri gázt Közép-Európába.)

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a tárgyalásokon felmerült az Azerbajdzsánból Grúzián és Törökországon keresztül Európába irányuló, Ázsiát Európával összekötő vasútvonal ügye. Közölte: vizsgálják, hogy ebben milyen szerepet játszhatna Magyarország, például a vasút kiépítése révén a logisztikában.

Az azeri miniszter kifejtettem, hogy a kaukázusi térségben jelentős gáztartalékkal rendelkezik Azerbajdzsán, a gázkészleteket az azeri lelőhelyeken hozzávetőleg 2,5 trillió köbméterre becsülik. A Nabucco West projektről elmondta: a projekt kapcsán fontos áregyeztetéseket is végre kell hajtani az érintett felek között. Az Ázsiából Európa felé haladó vasútvonal első szakasza Sahin Musztafajev szerint 2013-ban elkezd működni, a tervezett vasút Bakuból indul majd, és Grúzián keresztül Törökországban halad tovább Európa felé.

Szijjártó Péter ismertette: Magyarország vetőmagot és húst is szállítana Azerbajdzsánba, és az egészségügyi és gyógyszeripari együttműködés fellendítésére egészségügyi befektetői fórum szervezését határozták el a vegyes bizottság ülésén. A sajtótájékoztató végén Szijjártó Péter és Sahin Musztafajev oktatási együttműködésről írt alá megállapodást. Szóba került az is: az azeri kormány újabb magyar egyetemeket vesz fel arra a listára, amelyeket azeri diákoknak ajánl továbbtanulási célból.

A tanácskozás első napján együttműködési megállapodást írt alá a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és az Azerbajdzsáni Vállalkozók Szövetsége, valamint a Fiatal Magyar Vállalkozók Országos Szövetsége és az Azerbajdzsáni Fiatal Vállalkozók Hálózata.

Igazságos a Safarov döntés

A Savarov-üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter a bizottság ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány a maga részéről lezártnak tekinti a Safarov-ügyet.

Sahin Musztafajev azeri gazdaságfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jog alapján lépett. Az azeri miniszter szerint a magyar kormány döntése humánus és igazságos volt.  Véleménye szerint az azeri kormány is a nemzetközi jog szerint lépett. Hangsúlyozta: Ramil Safarov elsősorban áldozat, de az azeri tiszt által megölt örmény tiszt is áldozat volt. Szerinte Örményország agressziót követett el, az azeri területek 20 százalékát megszállta. Ezen a területen született Ramil Safarov is – tette hozzá az azeri miniszter.

Magyarország augusztus végén adta ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot azeri katonatisztet. Safarov egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon. 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény tiszttársát, amiért 2007-ben jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Örményország tiltakozását az váltotta ki, hogy a férfi hazaszállítása után azonnal elnöki kegyelemben részesült. A kormány azzal érvelt a kiadatás mellett, hogy Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az ítéletet.

Örményország augusztus 31-én bejelentette, hogy felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Az eset után felmerült, hogy Azerbajdzsán állampapír-vásárlással támogatná a magyar kormányt, de ezt az Azerbajdzsáni Köztársaság Állami Olajalapja (SOFAZ) hivatalosan cáfolta.