Hol intézi a bevásárlást a magyar uralkodó osztály?

2012.10.10. 00:50
Hogy a fog kinézni a legújabb magyar pláza, a Hegyvidék Központ, ami a fás-gyepes réteken legelésző luxusterepjáró-csordáiról híres XII. kerületben épült?

Az Apor Vilmos téri helyszín felé tartva úgy kergetőznek a fejemben a variációk, mint egy csapat bekokainozott kommunikációs szakember.

A Hegyvidék Központ félig nyílt óriáskagylót formázó, arany héjszerkezet lesz, a közepén hatalmas gyönggyel, ami egyben bejáratként funkcionál?

Stilizált homár- vagy báránykotlett-forma?

Római villa a nagy orgiák korából?

Rogán Antal ikonikus Louis Vuitton-hátizsákjának óriás változata?

Hiába vázoltam föl szinte minden logikus alapformát, a valóság ezúttal is megviccelt. Budapest második leggazdagabb kerületének új konzumszentélye első blikkre úgy néz ki, mint egy módosabb kisváros új OTP-fiókja. Na jó, annál azért kapásból nagyobbnak tűnik, úgyhogy legyen egy megyei jogú város frissen épült kultúrháza. Nemhogy nem hivalkodó, de kifejezetten szerény, téglatestekből összerakott épület, ami úgy elbújik az egykori Hully Gully diszkóból lett lepattant templom mögött (itt bulizott annak idején a bedauerolt Mágenheim Julcsi egy szexuális bűnözővel), hogy elsőre alig találtam meg.

Az üzletközpontot a Wallis cége, a Wing építette, ami azért sikerülhetett annak ellenére, hogy plázastop van, mert az építési engedélyt még a törvény hatályba lépése előtt megkapták.

Ahogy belépünk, végképp nyilvánvalóvá válik, hogy nano- de legföljebb mikroplázáról van szó: egy kisebb központi átrium, három szint, ennyi az egész. A látványt egy falra szerelt hatalmas grafika uralja, ami állítólag a világ legnagyobb lentikuláris műalkotása. Nem, nem ürülék felhasználásával készült, a szó a kacsintós pénztárcákról ismert, más-más nézetből más képet mutató technológiát jelenti. Itt sajnos nincsen a köpenyét szétnyitó vérző szívű Jézus vagy csöcsös budai háziasszony, vannak viszont óriásira nagyított ejtőernyős pitypangmagok, amik tényleg mozognak az ál-3D-térben, és színt váltanak, ahogy körbe megyünk. Kiváló közönségfogó csali lenne egy coffee shopban vagy egy drogdiszkóban, reméljük, a nagy vásárlóerejű budaiakra is hasonló hatással lesz.

Mitől döglik a hegyvidéki vásárló, ha nem a csillogó külsőtől? Az otthonosság és a biohangulat keverékétől, gondolta a Wing, ezért a kábé hallnak megfelelő részen nappaliszoba hangulatú lounge lesz mese- és sportttévével kisdedeknek és plázarühellő apáknak, a biohangulatért pedig a természetes felülvilágítás és az újra felhasznált szenny- meg esővíz lesz felelős. Hála a jó istennek azért nem biológiai derítőkben kell vásárolni.

Nem csak ruha

A boltok megoszlása is gyökeresen eltér majd a klasszikus budapesti plázákétól, ami annak fényében racionális lépésnek tűnik, hogy a MOM Park kábé hétszáz méterre esik. Itt jóval kevesebb lesz a butik, és több a szolgáltatás meg a gasztronómiai bolt.

A legtöbb üzlethelyiség most, a nyitás előtt négy nappal még üres volt, de így is világos, hogy a gasztronómiai emelet a pláza legígéretesebb része. Boltot nyit és személyesen is itt provokálja majd a vásárlókat Gál József, a város lehet, hogy legjobb és feltétlenül legbeszólósabb hentese, aki most még a Nagycsarnok alagsorában reppel. Mellette tengeri halas nyílik, a mai világban merésznek számító Vörös Homár néven, amellett pedig egy elég nagy minőségi csemegebolt, aztán Bortársaság-lerakat, francia bisztró és kávézó nyílik. Jellemző a magyar gasztroállapotokra, hogy emellé a láthatólag igényesen összeszedett line up mellé pékségnek a Príma Péket találták.

Játék az arcfelismerővel

Félrevezető persze, hogy ottjártunkkor még hiányzott egy rakás felirat, díszítés, és a boltok nagy része is csupaszon állt, de az összhatás leginkább a „szolid" vagy a „szerény" szavakkal volt leírható, ami láthatólag nem véletlen. A szerénység akkora, hogy semmilyen külön felirat nem hívta fel a figyelmet az érintőképernyős információs táblák spéci tulajdonságára. Kamera van rajtuk, ami, ha az ember odaáll elé, pár másodpercig vizsgálja, ebből megállapítja, hogy nőről vagy férfiról van szó, belövi az életkort, és ez alapján ajánl boltot. Nyitás után vigyék el lányos arcú vagy törpe barátaikat, és lesz nagy kacagás!

Mivel a bejáráson résztvevő csapat csupa férfiból állt, a házigazdák megkértek egy közelben ügyködő takarítónőt, hogy segítsen a tesztelésben. A Gép neki a csokiboltot, az egészségügyi központot és a szexialsónemű-butikot ajánlotta. Hiába vagyok hosszú szőkés hajú és hiába borotválkoztam, a tábla rájött, hogy hímnemű vagyok, mert exkluzív férfiingeket és utazási irodát ajánlott az első két helyen, míg harmadiknak – félelmetes mesterséges intelligenciáról árulkodva – a Wing igazgatóságára akart irányítani.

Megnéztük még a zöld tetőt, ami alapfeltétel volt ahhoz, hogy az épület megkapja a zöld minősítést. Mivel hatalmas, hangosan zúgó szellőzők is vannak odafönt, ez a rész sosem lesz megnyitva a nagyközönség előtt, pedig egészen pofás parkot sikerült idetervezni gyöppel, díszfüvekkel és minicserjékkel. És jó időben ez lesz a dohányos plázaalkalmazottak álma, a kilátás ugyanis mellbevágó.

A legbelső helyiségek

A vécék kifejezetten mutatósak, van itt minden, a selyemhatású faleveles tapétától az egész alakos tükrön és a gyerekmosdón át a kézmosóra szerelt öltönyakasztóig.

A garázs is megmutatta, hogy a gazdagok miniplázája kívülről még szerény, de minél beljebb hatolunk, annál jobban meglátszik, hogy kikből áll majd az ügyfélkör. Sajnos nincsenek perzsaszőnyegek és arany villanykapcsolók, de még félmeztelen Habony Árpád-szobrok sem, a falakat viszont plakátméretre felnagyított régi budai életkép-fotók díszítik, és van egy ingyenes elektromosautó-töltő állomás is.

Amúgy is szinte mindent a harmadik-negyedik autónak használt óriásterepjárók sofőrjeihez szabtak. Direkt csak egy följárat van, az is a terem közepén, hogy ne tudjanak eltévedni, egyes parkolóhelyeket pedig egy háromtagú család logójával láttak el, pedig egy bálnáéval kellett volna, azok a beállók ugyanis szélesebbek a normálisnál, így tizenkettedikkerületinépautó-kompatibilisek.

A háromnegyedkész plázáról nagyjából ennyit lehetett megállapítani egy körbejárás alapján. Pár hónap, és kiderül, hogy a csökkenő hazai fogyasztás ellenére legalább a Szabadsághegy Népe képes-e eltartani egy neki tervezett bevásárlóközpontot. Ha a válasz igen, második ütemként a diszkó-templom helyére talán tényleg felépítik Rogán hatalmas hátizsákját.