Október 23-án újra elindul a békemenet

2012.10.10. 09:09 Módosítva: 2012.10.10. 09:16

Október 23-án újra lesz békemenet, közölték a szervezők.

A Békemenet Egyesület közleménye szerint miként 1848 a forradalom, 1956 a népfelkelés, úgy 2012 a nemzeti szuverenitásért való kiállás dátuma lett.

„Most az adósság béklyójából szeretnénk kitörni, és ha más értelemben is, újra áldozatokra és összefogásra van szükség” – tették hozzá, azzal együtt, hogy a történelem már többszörösen igazolta, az „adós-rabszolgaság" képes nemzeteket megsemmisíteni.

A békemenet „felbonthatatlan közösségére” további feladatok várnak: „találkozzunk újból, mutassuk meg, hogy a hit segít, az erkölcs kötelez, nem maradunk adósa senkinek, még akkor sem, ha a pénzhatalom nagyurai így szeretnék” – áll a közleményben.

A kommünikét azzal zárták, hogy a siker titka az összefogásban, a nemzeti összetartozásban van, „mutassuk meg újra, hogy nagyon sokan vagyunk!”.

A januári Békemenet Magyarországért rendezvény után a Belügyminisztérium (BM) azt közölte, négyszázezren demonstráltak a kormány mellett Budapesten. „Emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett” – írta akkori közleményében a BM. A Hősök teréről induló tömeg élén a demonstráció szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztője és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: „Nem leszünk gyarmat”.

A szervezők egymillió emberről beszéltek, az mno.hu százezrekről, a magyarhirlap.hu több mint ötszázezer tüntetőről írt. Az MTI, az Indexhez hasonlóan, százezerre becsülte a tömeget.

Egy hónappal a demonstráció után bejelentették, hogy létrehozzák a Békemenet Magyarországért Egyesületet.