Politikai mozgalommá alakult a Milla

2012.10.10. 23:45
“Akkor most végre Facebook-csoportból egyesület lettünk” - fakadt ki szerda este a Kertész utcai Szimpla kert pincéjében Juhász Péterből, közvetlenül azután, hogy néhány bürokratikus kanyar mellett tizenhárom társával aláírta a Milla Egyesület alapító nyilatkozatát. A leendő népvezéren már jól látszott, sokkal szívesebben agitálna levegőbe lendített ököllel egy barikádon állva, mint hogy jelenléti íveket töltsön ki, utóbbit mégsem hagyhatta ki.

A 2010 végén egyszerű Facebook-csoportként alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért ezzel hivatalosan a magyar politikai élet önálló szereplője lett, mint politikai mozgalom. Az alapító nyilatkozat szerint az egyesület célja a demokratikus jogállami keretek helyreállítása és az állampolgári tudatosság erősítése.

Nem lesz párt

Ha valaki esetleg belájkolta volna annak idején a médiatörvény miatt érzett hirtelen felháborodásában a csoportot, és most attól tart, ezután pártkongresszusokon kell majd megjelennie száraz pogácsát rágcsálva, megnyugodhat – nem lett minden lájkoló automatikusan Milla-talpas. Annál is inkább, mert konkrétan párttá nem alakult a szervezet. Juhász Péter, aki most már az egyesület elnöke, az Indexnek elmondta, önállóan nem szállnak be a választási versenybe. Az viszont elképzelhető, hogy egy leendő választási pártnak vagy szövetségnek a Milla is része lesz - az új választási törvény ugyanis éppen ilyen szövetségek megkötésére kényszeríti az ellenzéki erőket Juhász szerint.

Kikből állhat majd ez a szövetség? Ahogy azt elsőként a hvg.hu írta meg, a Milla október 23-ai tüntetésén Bajnai Gordon volt miniszterelnök lesz a vezérszónok, itt jelenti be, hogy visszatér a politikába. Beszédének vezérfonala az lesz, a kormányváltás önmagában nem lehet cél az ellenzéki szervezetek számára, csak eszköz a jogállami normák helyreállításához és az ország talpra állításához.

Az, hogy milyen lesz Bajnai és a Milla viszonya később, egyelőre képlékeny, de a visszatérés helyszínválasztása alapján megkockáztatható, hogy egy csapatban játszanak majd. A legvalószínűbb változat szerint a Milla hozhatja a tömegbázist, Bajnai és stábja pedig a kormányzóképességet a kölcsönösen előnyös üzletbe.

Rajtuk kívül biztosan mond beszédet Juhász Péter és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője is, a felszólalók teljes listája csütörtökön lesz nyilvános.

Önálló erő a baloldalon

A Szolidaritás jelenléte azért lehet fontos, mert a Milla minél hangsúlyosabban akar megjelenni, mint önálló baloldali erő az MSZP-vel szemben. Kérdéses az LMP szerepe a leendő szövetségben. Schiffer András volt frakcióvezető nemrég egy interjúban kategorikus nemet mondott a Bajnaival való együttműködésre, de ezzel a véleménnyel valószínűleg kisebbségben van a pártban. (Ki kivel feküdne össze a baloldalon? A Demokrácia és Dilemma Intézet infografikáját erről itt nézheti meg.)

Ha ez a szövetség létrejönne, még mindig ott lenne a kérdés, mi van az újabban nyerő szériában lévő szocialistákkal. Juhász szerint a Milla célja, hogy nélkülük is sikerüljön a kormányváltás, de ha ez nem lehetséges, nekik maguknak minél jobb alkupozícióban kell megjelenniük egy esetleges összefogásban. Ez a kettősség az utóbbi napok nyilatkozataiban is megjelent – míg korábban egyértelműen és határozottan utasította el az MSZP-t, Juhász most már arra finomított: „Addig nem képzelhető el együttműködés, amíg az MSZP nem bizonyítja be, hogy megváltozott.”

Már nem elég a fórum

A Milla kezdetben a sajtószabadságért rendezett tüntetéseket, ezek később átalakultak általános kormányellenes tüntetésekké. Egy évvel ezelőtt legsikeresebb, Nem tetszik a rendszer című demonstrációjuk után Juhász még azt mondta, a csoport nem képvisel senkit, a cél inkább az alternatív nyilvánosság létrehozása és az emberek aktivizálása volt. Ahogy azonban a Milla egyre ismertebb lett, és minden nemzeti ünnepen tartott egy tüntetést, kezdett kifogyni a lendület a csoportból, ami a kormány elítélésén kívül nem állt elő konkrét üzenettel. Ráadásul olyan kellemetlen produkciókba is belefutottak, mint az alternatív köztársasági elnök megválasztása.

Juhász azt mondja, felismerték, hogy most már nem elég, hogy egy fórumot biztosítanak. Agitálni kell, és aktívan beszállni a politikába.

Különösen veszélyes

Ő maga ezt annyira komolyan gondolja, hogy még a fűszívást is abbahagyta az utóbbi hónapokban, pedig a Kendermag Egyesület aktivistájaként korábban még önmagát is feljelentette kis mennyiségű marihuána termesztéséért. Emiatt bírósági papírja van arról, hogy különösen veszélyes a társadalomra.