Orbán szerint majd hazatérnek a magyar fiatalok

2012.10.14. 21:16
Ha a Fidesz megint nyer, hat év múlva minden magyar vissza akar majd térni Orbán szerint. A miniszterelnök szerint az IMF túl óvatos, a külföldiek meg nem kaphatnak a magyar földből.

A miniszterelnök szerint ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni.

Orbán Viktor ezt a TV2 Napló című műsorának vasárnap sugárzott riportjában mondta, amelyben szombati napját követték végig, amikor többek között felszólalt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának ceglédi kongresszusán.

"Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - válaszolta a miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a magyar fiatalok nagy számban vándorolnak ki külföldre, hogy ott boldoguljanak.

Orbán Viktort emellett kérdezték a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokról is, amelyekről azt mondta: az IMF-tárgyalásoknak az a célja, hogy jó megállapodást kössünk. "Olyan túlzottan biztonsági lépéseket is elvárnak tőlünk, amire szerintem nincs szükségünk, és ami nem jó az országnak" - közölte, példaként említve a nyugdíjcsökkentést és a pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztását 2014-re. Utóbbival kapcsolatban - a nemzetközi szervezetekre utalva - megjegyezte, "ők azt mondják, legjobb lenne akkor sem megtenni".

"Nincs igazuk ezekben a kérdésekben, mert a magyar gazdaság ezt már meg tudja termelni, ezt már kibírja" - összegezte álláspontját.

A parlament előtt fekvő új földtörvényről, azon belül is a külföldiek termőföldszerzésének kérdéséről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: "a külföldieknek coki". Magyarország a francia példát követi majd - mondta, amit úgy példázott, hogy "ha az ember telerakná a zsebét pénzzel, és elmenne Franciaországba, ahol azt mondaná, eladó ez a föld, szeretném megvenni", ez nem sikerülne neki. Az Európai Unióban ugyan szabad a külföldiek földvásárlása, de a legtöbb tagállamban olyan a földtörvény, hogy az a helyben lévő gazdáknak ad elsőbbséget - magyarázta, kijelentve: ez fog történni Magyarországon is.